Roláda so sladkým krémom - Pečieme s Ošom

Aj keď by som dnešnú epizódu o pečení mohla nazvať, pečieme bez Oša, pretože som ich poslala oboch vyvenčiť sa, vietor, nevietor.
Aby som ťa veľmi nenudila, tak ti iba v rýchlosti opíšem dnešný deň plný pečenia a varenia :-)


Chvalabohu som skončila so všetkými zubami

Aj tak by som mohla nazvať dnešné zvŕtanie sa v kuchyni. Od rána som svišťala ako šarkan, vyvárala, vypekala, kým bol chlap v práci. Chcela som ho prekvapiť svojím kuchárskym umením (tí, čo ma sledujú už dlhšie vedia, že ja a varenie nejdeme veľmi, ako pár dohromady, ale dnes som si povedala, že nášmu vzťahu dám ešte šancu).


A môj syn si povedal, že nám tento uzdravujúci sa vzťah, pokazí. Kým som si varila pre seba niečo na niečom (sama neviem čo to je, hlavne že je tam veľa zeleniny a skoro vôbec to nechutí hoc tam je kopa korenia), hádzal mi pod nohy všetko, čo našiel.

Keďže sa snažím schudnúť, tak mi vôbec nevadilo preskakovanie a uhýbanie sa pred lietajúci hračkami, varechami, sitkami. Celkom ma to udržuje v zdravej kondícii. A v zdravom tele, zdravý duch :-).

Sem tam som pribila na zem, ale našťastie som sa vždy stačila zachytiť rukami, takže som neutrpela nejaké ťažké poranenia. Aj keď moje nohy momentálne vyzerajú ako nôžky päťročného chlapčeka prichádzajúceho z ihriska. Samá modrina, samá šmuha... normálka. A nie, môj chlap ma nebije. Skôr ja jeho trápim mojím varením.


Keďže mi bolo jasné, že sa toho môjho fazuľkového guláša nenaje, rozhodla som sa ja, vegetariánka, uvariť mu mäsa. Vybrala som si to najjednoduchšie jedlo, ktoré nemôže pokaziť ani môj dvadsať mesačný syn. 



Zapečené plátky s broskyňou a syrom


V podstate som ich mala čoskoro hotové, akurát mi došlo korenie v koreničke, a tak som ho tam sypala priamo so sáčku. No, nedopadlo to najlepšie. Ako si iste vieš predstaviť, nechtiac som mu to prepeprila, presolila, pretože som medzitým urobila stokrát k zemi, vstyk, k zemi, vstyk. Malý si zmyslel, že už ho nebaví vybíjať mi zuby, ale našiel si novú hračku, moju didu, samozrejme. 

Úžasný nápad


Ale potom som si povedala a DOSŤ bolo telocviku. Kým som zarábala na šalát, strčila som mu do ruky kartón a ceruzku a poslala som ho kresliť si.

Ako vždy, jeden z mojich geniálnych nápadov. Chvíľu som počula ako čarbe po kartóne. Ale potom som počula šmýkanie ceruzkou po stole, po skrini, po zemi. Kývla som nad tým rukou, čiernu ceruzku na hnedom nábytku nevidieť, chvalabohu. A ide celkom dobre dole.

A keď som začala krájať syr uvedomila som si, že už nejaké dve minúty nič nepočujem. Ticho. Iba z rádia sa rinul náš najnovší hit:

"Ide, ide slon, veľký ako dom!"

Tak som sa šla pozrieť, reku čo sa deje, že nepočujem dupanie slona a vrieskanie opice.

Až sa mi slzy vtisli do očí, keď som zbadala naše prvé grafity na bielej stene. Môj syn je všeumelec. Nielen tanečník, hudobník, spevák, ale aj maliar :-).

No nevadí, ale kým som si fotila jeho prvotinu, bytom sa začala niesť vôňa páliaceho sa syra. 


HUPSSS, Leonardo musí čakať, jedlo treba vyberať z rúry. Našťastie žiadna hrôza, dielo sa vydarilo. Prepeprené, presolené, ale k jedeniu mi bolo povedané.



Adriana v hlavnej role


Ale chcelo by to aj nejaký dezert, som si bola povedala, keďže ma začala doháňať mlsná. A hoc som utekala o dušu ako Homer, dobiehala ma svinskými krokmi.


Otvorila som si chladničku a mrkla, čo tam nájdem. 
OOOO, Mascarpone.
 Bolo v akcii. 

"No nekup to, když je to tak levný!" 

Hľadala som nejaký šikovný, rýchly recept. A našla som. Adriana zas upiekla nejakú tú svoju "lakocinku" s mascarpone v hlavnej úlohe. Ešte som to nikdy nepoužila, dnes je pravý čas.

Roláda so sladkým krémom

No prvé čo som spravila, obliekla som malého a vyhodila oboch von na čerstvý vzduch. Ide sa piecť roláda. Nikdy som to nerobila, potrebujem sa stopercentne sústrediť.

Pečenie trvá nejakých 45-minút, ešte mi ostane čas aj na pár strán môjho nikdy nekončiaceho sa románu. 

Pripravila som si odporúčané suroviny, samozrejme ako inak, od slovenského výrobcu, až na to mascarpone. 

Roláda - suroviny
6 vajec
5 lyžíc práškového cukru (dala som menej samozrejme)
2 PL kakao
Prášok do pečiva

 Pozrela som si video, na ktorom Adriana v blúzočke pripravuje roládu. Ja som to neriskovala, viem ako to dopadlo minule a tak som vytiahla staré, roztrhané tričko. 
A potom som sa držala presne podľa návodu aj s vyplazeným jazykom.  

Materská demencia asi funguje jedna radosť, pretože takto metličky môžem nasadiť na šľahač iba ja.


V podstate, celkovo to šlo jedna radosť. Najdlhšie mi trvalo asi hľadanie sitka, keďže tam, kde malo byť som našla obal od syra. Nakoniec sa mi ho podarilo nájsť medzi hračkami, ale ukrojilo mi to z mojich pár minút.

Namiesto sitka, obal zo syra
Ty to tam nevidíš?
Čary, mary, fuk...
                                                                     
Dokonca sa mi podarilo aj cesto krásne zrolovať.


Plnka - suroviny
250 g Mascarpone
250 ml šľahačková smotana
Sladké kondenzované mlieko podľa chuti

Ale ten bordel, ktorý potom ostal. Kým som vymiešavala (teda šlahač, sláva technike) plnku, upratovala som neporiadok a umývala riad. Ďalšie ukrojené minúty, vyhradené na môj román. 

Metličky vylízané 

Miska vylízaná

Riad poumývaný
Čaja ešte nakoniec pridala ďalšiu šlahačkovú smotanu na zneutralizovanie sladkej chuti, ale keďže ja som tam nedala toľko toho sladkého mlieka, tak nakoniec to bolo také, akurát.







Nedávam tu celý recept, ten si spokojneš nájdeš TU aj s videom. Myslím, že je to jeden z takých nenáročných receptov, ktorý pochopí aj blbec. 
Ja som to pochopila!!!

Jediné čo nechápem je, ako to, že po jej pečení nikdy neostane taký bengál ako u mňa. 



Svoje schytalo všetko, čo bolo navôkol. Dokonca aj moje chúďatko, počítač. Kým som dorobila, doupratovala, chlapi bola doma a k románu som sa vôbec nedostala.

Ale to nevadí, za to som si však vychutnala kávičku s fajnovým koláčikom.


Ak to nepreženieš so sladkým mliekom, koláčik je naozaj na osvieženie a zabitie "mlsnej" akurát. Ale ak si chceš zalepiť riťku, stačí pridať viac cukru. 
Inak, koláč neobsahuje múku, je vhodný aj pre celiatikov, ale bohužiaľ nie pre ľudí s intoleranciou na mlieko. Mliečnych vecí je tam teda habakuk.

A tak na záver, dobrú chuť. Nechceš prísť na návštevu?

Citát na záver

"Manželstvo je spravodlivo zariadené. Žena musí denne variť, a muž to musí denne jesť!"

                                    Alberto Sordi

Čítal si?











Komentáre

  1. Odpovede
    1. Jak vyšitý :-). ALe dá sa menej cukru, menej mlieka... pár preskokov po kuchyni, rozcvičku k zemi vstyk, medveďku, daj labku a kilečká idú dolu. Škoda, že nie moje :-)

      Odstrániť
  2. Panebože... ty vieš ako urobiť chúťky človeku :D a mne obzvlášť. Milujem všetko sladké... Na návštevu by som rada zašla (:

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. U nás sa pečie dosť často, keďže chuť na sladké máme každú chvíľu. Takže hockedy aj dôjdeš, tak niečo ku kávičke určite bude a u nás je každý vítaný :-). Včera zas piekol muž bábovku, no čo ti poviem, výborná bola. A potom prečo nechudneme :-).

      Odstrániť
  3. ako sa vraví láska ide cez žalúdok :D , ja som pri mojom musela zmeniť varenie, čo som aj rrada že môj jednálniček sa zmenil k správnej strave, takže môjho chlopa volám vtáčik lebo on papá samé semiačka a zeleninku :D (samozrejme aj iné okrem mäsa), inak ten recept vyzerá moc chutne ♥

    TeenMumy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. U nás to je naspak. Ja jem semiačka ako vtáčik a môj chlap sa toho ani nedotkne. Ja som síce vegetariánka, ale on nie. A tak si obvykle varíme každý zvlášť, interhotel Tatry, sa muž smeje že je u nás. Hlavne že sme spokojní obaja, a spoločne si potom napečieme :-)

      Odstrániť
  4. Vždy ma dokážeš pobaviť tými GIFmi :) Inak ja osobne zbožňujem pečenie, no je pravda, že mi je ľúto, keď pri tom stojím hodinu a zmizne do minúty :(

    Čo je dobré to musím mať aktuálne aj s extra mega GIVEAWAY

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, len nedávno som objavila stránku s gifmi, tak sa hrajem. A pravdou je, že koľkokrát už mám článok a ešte sa dlho hrajem s obrázkami. Nech to stojí za to. Ale inak s tým pečením máš pravdu. FAkt variť neviem, ale pri pečení sa zabávam. A hrajem. A nakoniec to skončí tak, že koľkokrát mi neostane, len kúsok na okoštovanie. Ale hlavne, že chutí. To je dobrá vizitka :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita