To sú moje knihy II.

Dnes som späť s druhou časťou témy o mojich knihách. Ako stále budem rýchla, stručná, aby som ťa príliš dlho nenudila. 



Výber z mojich knižných hrdinov

V dnešnej časti ťa v rýchlosti zoznámim s knižnými hrdinami blízkymi môjmu srdcu.

Vybrala som ich zo desať. Nevravím, že ich nie je omnoho, omnoho viac, ale nechce sa mi ťa obťažovať so stovkou známych či neznámych postáv a rozoberaním ich charakterových čŕt. 

A taktiež ti poviem pravdu, nechce sa mi preberať zoznam množstva kníh, ktoré som za svoj krátky život stihla sfúknuť. 



Keď si čítal minulý článok, kde som ťa zoznámila s mojimi knižnými srdcovkami, tak vieš, že medzi moje lásky patria aj Lapajko, Majka Tárajka či Adrian Mole, ale nebudem sa opakovať.


Desiatka je až až, nemyslíš?




Satan
Tajomný cudzinec


Prepáč, povedala som, že sa nebudem opakovať, ale pri tejto osobe urobím výnimku. Tá postava sa mi tak dostala pod kožu, že ho jednoducho musím spomenúť ešte raz. Tajomná osoba s magickými schopnosťami, ktorá si hovorí Satan, zavíta do nenápadnej rakúskej dedinky, kde zastal čas a obyvatelia ešte žijú v stredoveku. Obľúbi si trojicu chlapcov, ktorých oboznamuje so svojimi, nie príliš lichotivými názormi na ľudí, aj s so svojimi predpoveďami, ktoré dedinu v blízkom čase postihnú.
Myslím, že ma dostal hlavne s trefnými, i keď dosť skeptickými opismi ľudskej rasy a svojou magickou schopnosťou. Milujem mysteriózne knihy :-).

"Je to jen sen - neexistuje nic než jen ty - a ty jsi jen myšlenka, bludná myšlenka, zbytečná myšlenka, myšlenka bez domova... bloudíci osaměle prázdnou věčností."


Anna Shirley
Anna zo Zeleného domu


A teraz si povedzme otvorene, ktorej mladej kočande táto osôbka nepriľahla k srdcu? Jej obrovská fantázia, detské dobrodružstvá prežívajúce na krásnych miestach Ostrova princa Eduarda, milé dennodenné neplechy... hltala som ich stále a stále dookola. Priam som cítila vôňu kvetov a chuť jablkového muštu, ktorým opila svoju priateľku Dianu. 

Myslíš, že aj dnešné dievčatá sedia nad Annou a fandia jej naťahovačkám s Gilbertom? Asi veľmi nie. Škoda :-(.


"Zo skúsenosti viem, že si možno takmer vždy spríjemniť život, ak sa pevne rozhodnete, že si ho chcete spríjemniť." 

Tyrion Lannister
Pieseň ľadu a ohňa


Poviem ti pravdu, dokázala som prečítať iba prvé dve časti a potom som to vzdala a presedlala na seriál. Fúúúj, mi! Teraz ma asi fantasy milovníci ohádžu zhnitými paradajkami, ale čo už. Aj keď už viem od sestry (ktorá zvládla prečítať celú sériu, klobúk dolu), že seriál sa od knihy začal líšiť niekde pri druhej knihe, charaktery postáv ostali rovnaké. A hoc sa kniha mihá obrovským množstvom kladných aj záporných ľudí, a ja sa strácam sériu od série, iba dvaja ľudkovia z celej tej plejády mi ostali sympatické. Samozrejme John Snow (vďaka ňami, ňami hercovi), a "skřet" Tyrion. Podľa mňa je skvelý, úžasný, vtipný, inteligentný, cez to všetko čo si zažil od svojej "odpornej" rodiny. Aj keď je pravda, že v posledných častiach sa z neho stala alkoholická troska, ale kto by sa mu čudoval, že áno? Podľa mňa urobil to najlepšie čo mohol, zabil svojho tyranského otca a postavil sa mrche Sersei. Super človiečik, príjemná osôbka, a vďaka nemu (herec Peter Dinklage ho zahral úplne bravúrne) a spomínanému Johnovi, je seriál pozerateľný :-).

"Měli jsme zlé krále, a měli jsme hloupé krále. Ale nevím, čím jsme si zasloužili mít za krále zlého pitomce!"


Joseph Balsamo
Joseph Balsamo
Kráľovnin náhrdelník...

Ako som spomínala, milujem knihy s nádychom tajomna, mágie, alchýmie a samozrejme intríg a politiky. Božský liečiteľ, (z množstva chorých (15000) mu zomreli vraj len traja), ezoterik, génius, ktorý svoje znalosti čerpal z pozorovania vzácnych kameňov a rastlín. Záhadná postava našich dejín, opradená legendami, ktorá v zákulisí hýbala nitkami francúzskej revolúcie. Alessandro di Cagliostro patril k slobodným murárom, ktorí sa snažili zvrhnúť autokratickú vládu kráľa a nastoliť vládu ľudu. 
Ťažko povedať, čo je na tom pravdy a čo je iba fantázia človeka, každopádne mi tento človek na jednej strane ostal sympatický, na druhej strane by som sa s ním určite nechcela stretnúť osobne. 

"Meno oznamuje udalostí, ktoré doteraz spočívajú v tichu budúcnosti, a božské zámery sú predpovedané pomocou čísel."

 Allan Karlsson
Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a ušiel


Myslím si, že tento človek nepotrebuje veľa slov. Ani v knihe o sebe veľa toho nepovedal, a keď áno, stálo to za to. Vďaka súhre náhod precestoval skoro celý svet, stretol sa s najmocnejšími sveta, asistoval pri zostrojení atómovej bomby a tak ďalej by sme mohli pokračovať až neviem kam. Myslím, že vďaka svojmu postoju k životu, tým že nad všetkým príliš nepremýšľal, sa dožil úctihodného veku. Zarezal sa do množstiev duší po celom svete. Určite sa našli aj výnimky, ktorým jeho láskavý humor a bizardné situácie nesadli, avšak nad jeho úprimnosťou sa každý musí pousmiať. Hlavne to netreba všetko brať príliš vážne :-). 

"Rozmýšľam o jednej veci," povedal Allan.
"Čo?" nahnevane sa spýtal Stalin.
"Nechceli by ste si oholiť tie fúzy?"
Tým sa večera skončila, pretože tlmočník omdlel.

Marvin
Stopárov sprievodca galaxiou

Jáááj, môj zlatý Marvin. Dlho som sa odhodlávala na prečítanie tejto knihy, ale zvedavosť zvíťazila. A okamžite som sa zaľúbila do robota Marvina. Úžasný, vtipný, originálny, nezabudnuteľný. A pritom depresívny, znudený a 50 000 krát inteligentnejší ako človek, ktorý mu zadáva podradné práce. Jeho mozog dokáže vyriešiť psychické, chemické, sociálne, filozofické a iné problémy vesmíru, avšak neexistuje nič, čo by mu zdvihlo náladu, alebo vylúdilo úsmev (veď nemá ústa, že áno? :-) Cez to všetko srší originálnymi hláškami. Ja ho jednoducho milujem a chcem takého k narodeninám!!! 

"Napadá mě asi milion věcí, ale všechny končí smrtí..."

Don Quijote
Dômyselný rytier Don Quijote De La Mancha


Popletený, pomätený ale dobrosrdečný Alonso Quijano, žijúci v starých, rytierskych románoch a tupučký, ale verný zbrojnoš Sancho Panza. Spoločne cestujú svetom a snažia sa vzkriesiť zašlú slávu rytierov. Chcú naprávať krivdy, pomáhať vdovám a sirotám. Avšak na svojich cestách zažívajú iba poníženie, neúspech a posmechy. Ale cez to všetko rytier statočne bojuje s veternými mlynmi a v tom boji zotrváva až dokonca. Človek mu nemôže uprieť jeho entuziazmus a vieru v dobro. Rytier smutnej postavy, v hrdzavom brnení sa stal aj mojím tajným rytierom a jeho príbehy ma napĺňajú pozitívnou energiou. 


"On mimo sveta staval svoj cieľ, 
preto sa správal ako pochábeľ, 
no napriek obmedzencov tupej reči
o jeho šťastí táto pravda svedčí:
žil ako blázon, ale múdry mrel."

Clara del Valle Trueba
Dom duchov

Ako inak, zas jedna z postáv so zvláštnymi schopnosťami. Vie predvídať budúcnosť, komunikovať s duchmi, pohybovať na diaľku predmetmi. Po smrti svojej sestry prestane rozprávať až do chvíle, aby rodičom oznámila, že sa bude vydávať. Dopredu predpovedala smrť svojich rodičov a bezproblémovo policajtom oznámila, kde nájdu hlavu jej matky. Život brala aký bol, milovala každú ľudskú bytosť, aj zvláštnu sestru svojho muža Ferulu. Milá, jemná, éterická bytosť, ktorá bez problémov žila v hrubom, špinavom svete svojho muža Estebana. Tú ženu nešlo nemilovať. Tvrdo stála za svojím názorom, a keď jej jedného dňa muž pri výmene názorov vybil zuby, zaprisahala sa, že s ním nikdy viac neprehovorí. A tak aj učinila. Až do svojej smrti verne stála po jeho boku, ale už mu nevenovala ani hlásku. Úžasná bytosť. 
Meryl Streep, jej podľa mňa dokonale vdýchla život a s charizmatickým Jeremym Ironsom vytvorili dokonalý pár, presne vystrihnutý z románu Isabely Allendovej.  

"Dobročinnost nemuže napravit nespravedlnost tohoto světa!"



Huckleberry Finn
Dobrodružstvá Huckleberryho Finna

Ja viem, už zas ten nešťastník Mark Twain. Ale čo narobíme? Ak je niekto dobrý, nedá sa mu to uprieť. Huck však vo mne zanechal hlbšiu ryhu ako Tom Sawyer. Asi tým uličníctvom, nespútanosťou, drzosťou, zmyslom pre spravodlivosť a priateľstvo (typická puberťáčka zamilovaná do rebelov). Pre mňa hrdina v tom slova zmysle, že cez všetky útrapy a nebezpečenstvá ktoré mu život hádzal do cesty, prechádzal ako dospelý, ale vo vnútri ostal dieťaťom. S hlavou plnou snov a nádejí. 
Na rozdiel od Toma, ktorý je viac určený pre mladších čitateľov, Huck bol ako stvorený pre moje dospievajúce letá. Aj so svojimi ťažkými témami ako rasizmus, otroctvo a podobne.  

Povedal som, že ťa nevyzdradím, teda to aj dodržím. Čestné indiánske slovo, dodržím, i keď ma budú nazývať podlým alibicionistom a budú mnou opovrhovať, že som to tajil - na tom nezáleží.

Forrest Gump
Forrest Gump


Tak ja si myslím, že tu asi niet čo povedať. Skvelý človek, hoc s IQ idiota. Ale tá jeho dobrota, priateľstvo a láska sršala dookola naširoko a pohltila všetko, čoho sa dotkla. Svet by bol krajší, ak by sme sa na neho pozerali očami Forresta Gumpa. A táto veta asi hovorí za všetko. Tom Hanks si plne zaslúžil Oscara za stvárnenie Forresta, hoc kniha bola tak trochu odlišná od filmu (o tom v inej kapitole). Ale to vôbec nevadí, na vnútornej kráse toho úžasného človeka to absolútne neubralo. Kto ho nemiluje?

"Máma vždycky říkala, že zázraky se dějí každý den. Někdo tomu nevěří, přesto je to tak!"

Moji anti hrdinovia


Iba tak v rýchlosti tu spomeniem aj knižných hrdinov, ktorí mi neskutočne liezli na nervy. A to nie preto, že by boli vyslovene záporní, ale svojím chovaním a charakterom ma vyvádzali z miery.



Dlho, predlho som premýšľala nad nimi. Dlhšie ako nad hrdinami, tých som mala za hodinu zo tridsať, musela som okresávať kým som nevytvorila desiatku. 

A ver mi, som naozaj rada, že som nezaplnila ani desiatku. To znamená, že postáv na zastrelenie nie je až tak veľa. Áno, ak by som prešla kompletný zoznam kníh, čo som kedy sfúkla, asi by som ich našla viac, ale máme na to čas? 
Nie. 

Tak šup rýchlo na zbytočné postavy:


Sansa Stark 
Pieseň ľadu a ohňa

Celkovo mi rod Starkových (okrem Johna Snow, ktorý ale bol bastard) liezol na nervy, počnúc matkou, Aryou končiac. Ale Sansa, pánečku.
Taký Joffrey či Sersei boli jasní od začiatku, záporňáci, zákerňáci, ku ktorým si vzťah nevypestujeme. Ale čo chcel autor povedať ženskou, bez vlastného názoru, bez pudu sebazáchovy, bez sebareflexie... tú ženskú iba vziať a poriadne ju preplieskať, nech sa konečne prebudí a spamätá. Ruku hore, koho táto postava neirituje. 

Parvaneh
Muž menom Ove

Nová suseda, s manželom neschopákom, ktorá sa mieša chudákovi Ovemu do života. Nepríjemná, vtieravá osôbka, ktorá ho za každú cenu chcela zmeniť. Prečo sa ľudia nestarajú sami o seba?

Meggie 
Vtáky v tŕni 

To nie je matka, ale krkavec. Svoju mať odsudzovala za to, že privilegovala brata, no sama bola oveľa horšia mater. K svojej dcére sa správala dosť nepríjemne, a popravde, dosť mi kazila dojem z knihy. Kvôli nej som mala problém knihu dočítať. Naozaj je problém, ak je nesympatickou postavou hlavný hrdina.


Victor Frankenstein
Frankenstein

Ozaj, kto je skutočnou príšerou v tomto románe? Umelý, obrovský, avšak nevinný tvor túžiaci iba po priateľstve, láske a pochopeniu a či jeho autor. Nikto nechce byť predsa sám, ani "netvor". Na druhej strane jeho tvorca, ktorému niekto zabudol povedať, že  za svoje výtvory musí brať zodpovednosť. Nepochopila som, prečo mu tú družku zničil, nedokončil. Odišli by na severný pól a žili šťastne až do smrti. No nič, nie ja som autorkou, každopádne by som skutočne lynčovala práve vedca Victora.

Bella Swan 
Twilight

Priznám sa ti, bez mučenia. Zvládla som iba jednu a pol knihy. Ale film pánečku, ten som ešte nezvládla doteraz. Iba jednotku som videla. A vo svojom starnúcom mozočku som nepochopila, ako si zdravý človek môže vybrať chudučkého, rachitického, bledučkého upírika, keď môže mať svalnatého, opáleného vlka?




Dolores - Lolita 
Lolita

Tu poviem iba pár slov. Vypočítavá potvora a malá mrcha, ktorá iba zneužila svoju mladosť a krásu. Odporne využívala hlúposť a zvrátené túžby starnúceho pána Humberta, pre peniaze a komfort. Nič na tej dievčine nebolo sympatické, od prvej chvíle by som jej dala pár prepleskov.  




A rozprávka na záver


Ja viem, že v rozprávkach je dovolené všetko a fantázia ľudu nemala konca kraja. Chudobní sedliaci obvykle patrili medzi kladné postavy, skoro stále. Ale sedliak, v rozprávke Mlynček nie je veľmi dobrý vzor skromného človeka. Áno, obetoval svoje svoje dva volky hladnému krkavcovi, ale potom chladnokrvne poslal kyjak, aby usmrtil ovčiara, vojaka i strelca, čo boli vyčarovali s ním iné, zázračné dary. Nakoniec ich síce oživil, ale dary im nevrátil. To sa robí? Aký je to vzor pre deti? A preto je aj on v zozname antihrdinov. 

Čo dodať záverom?


Ja viem, že určovať charakter tej ktorej osoby je len a len na spisovateľovi a jeho fantázii. A chvalabohu je vo svete také obrovské množstvo kníh, že si každý vyberie. A čo sa nepáči jednému, zapáči sa inému. Že áno?

Máš aj ty nejakého obľúbeného hrdinu, či naopak si si našiel v plejáde kníh postavu, ktorú by si prefackal papierovým obrúskom? 
Spokojne mi napíš, nechám sa poučiť :-). 

Pri písaní článku som si ani neuvedomila, koľko mojích obľúbených kníh je aj sfilmovaných, musím si doplniť informácie. 
Takže nabudúce si dáme článok o sfilmovaných verziach mojich obľúbených kníh. Teda o tých, o ktorých viem, a ktoré som aj videla. Neboj, neurobím nejaký dlhý zoznam, len tak v krátkosti.

Citát na záver:

"Spoločnosť kníh si možno zvoliť lepšie než spoločnosť ľudí. Tým skôr si medzi knihami vyberaj priateľa na celý život."

                                                   Seneca



Zdroj pohybujúcich sa obrázkov: http://giphy.com/

Zdroj obrázkov k filmu: csfd

Čítal si už prvú časť?





Komentáre

  1. Tak ted už jenom Lolitu a Staříka :) Jinak mám jen ponětí o knížkách a nečetla jsem, vždy mě zarazí, že ačkoliv si myslím, že čtu hodně, stále je toho tolik co prostě ani přečíst nestihnu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kým som nenastúpila do kníhkupectva som si myslela, aka som sčítana. Nehrozí. Tých kníh je také množstvo že to jeden človek jednoducho nezvládne. A každý mesiac vychádza sto a viac kníh
      Najdôležitejšie je že človek si v tom mnozstve dokaze vybrať to svoje. Je zbytočne čítať niečo čo sa nám nepáči či nesadne. Aj tu by som vedela vytvoriť dlhý zoznam :-).

      Odstrániť
  2. No a keby si GOT precitala cele, tak by Sansa v tom druhom prehlade zrejme nebola :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Noooo, tak žeby som jej dala ešte šancu? Je to možné, nehádam sa, no vo filme z nej naozaj urobili riadnu chuderku bez rozumu. Teraz si mi dala chrobáka do hlavy a asi teda dám šancu aj ostatným knihám. Ale asi si počkám, kým ich dopíše (ak vôbec). Aby som si neobhrýzala prsty kým výjde ďalšia časť :-).

      Odstrániť
  3. Meggie nebola zlá matka, iba si nevedela nájst s dcérou spoločnú reč ...nevedela ako na to, matka s nou nikdy nehovorila, okrem príkazov, aj v dospelosti iba žila vedla nej nie s nou... ale ona si s dcérou začala budovat vztah

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale až po smrti syna, ktorý bol miláčikom. Je pravda, že iba nasledovala matkin príklad. Ale práve preto by sa z toho mala poučiť, a nie slepo opakovať chyby rodičov.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita