Deti čítajú s TAKTIKom

"Na koči z bielych stúh, škriatok čo mávnutím všetko zmení."
Darinka Rolincová - Cesta do rozprávky

Nebudem klamať keď poviem, že ak sa ma opýta nejaký starý rodič, alebo rodič o radu pre dieťatko či vnúčika, že mám trochu strach. Výber správnej detskej knihy pre konkrétne dieťa je zodpovednejší, ako romantická či historická kniha pre knihomoľa. Povedzme si pravdu, deti sú náročnejší čitatelia, ako dospelí. Im tá kniha musí, ľudovo povedané, sadnúť ako "ric na šerbel", ak teda chceme, aby si vypestovali lásku k písanému slovu. A nájsť tú správnu knihu je skutočne kumšt. I preto som radšej, ak sa tejto práce zhostí naša "profesionálna maniačka na detské knihy", Ivetka. Tá sa skutočne vyzná, tie knihy pozná a vie o čom sú. (Ja som skôr cez náboženstvo, politiku, históriu, životopisy, či ezo.) 

Ale keď už niet na výber a musím, tak sa stále obraciam k titulom, o ktorých mi hovorili moji synovci, či o ktorých viem, že zbožňuje moje dieťa. S troma takými detskými, zaujímavými knižočkami ťa zoznámim aj dnes, v mojom článku. Nuž, tak poď si so mnou zaletieť na krídlach fantázie do detského sveta. 



Baltazárové knihy

Katarína Kordíková

Veková kategória: 9-12 rokov


"Keď ľudia potrebovali na mieru šitú radu, Balty ich vždy nasmeroval k tej správnej knihe. Dlhými prstami svižne prebehol po chrbtoch zväzkov ako koncertný pianista pred zložitým hudobným číslom, potichu zahmkal a kniha s tým najvhodnejším obsahom mu do rúk vtancovala úplne sama. Baltazár dokázal čítať nielen v knihách, ale i v srdciach, a práve vďaka tejto jeho jedinečnej schopnosti si obchodík vybudoval dobrú povesť a prežil desiatky rokov plných zmien."

O knihe:

Na konci Kvetnej ulice stojí staré, roky nefungujúce kníhkupectvo. Jedného dňa sa do neho vkradnú traja súrodenci s úmyslom ukradnúť čo sa dá. Pri lúpeži ich vyruší jedenásťročný chlapec Alan, outsider, žijúci iba so starou mamou. Traja uličníci ho za trest zviažu a v kníhkupectve uväznia. Alanovi sa síce podarí oslobodiť, ale zvedavosť mu nedá a začne sa po knihách obzerať. Pri tom vysloví želanie a s pomocou starých, zažltnutých kníh sa odrazu dostane do minulosti, kde sa dozvedá zaujímavé tajomstvo, ktoré mu pomôže zmeniť doterajší život.


Mať jedenásť, tak by sa mi kniha určite páčila, keďže som v tej dobe milovala dobrodružné príbehy. Pravdou je, že ja som už prečítala dostatok iných kníh a moje čitateľské nároky sú vyššie a tak som teda tento titul predala na posúdenie svojmu synovcovi č. 2 (12 rokov). Ten síce číta knihy už pre dospelých (Červenáka, Diabla, a iné fantasy), ale teda pristúpil na to, že si knihu prečíta. Kto iný, ako dieťa pre ktorého je kniha určená, dokáže knihu lepšie posúdiť? Povedané jeho slovami:

"Takže. Knihu som prečítal za päť minút. Áno, je určená pre "normálnych" chlapcov v mojom veku, ale kľudne si ju môžu prečítať aj dievčatá. Číta sa veľmi ľahko, príbeh je zaujímavý a miestami aj smutný. Bude sa páčiť deťom, ktoré majú radi knihy a príbehy o knihách."



"Dávaj si pozor na to, čo si praješ. Pretože nič nie je nemožné."
Ako správna detská kniha je doplnená o pekné ilustrácie a ukončená myšlienkou, že všetko dobre skončí, stačí si len želať. Áno, príbeh je jednoduchý, a predvídateľný, ale pre dospelých. Deti trochu inak vnímajú svet, a niektoré môžu komplikované a ťažké vety od čítania odradiť. Kniha o Baltazárových knihách je písaná tak, aby to bolo blízke mládeži a nie dospelým. Alanov svet je určený práve detičkám, ktoré knihy iba objavujú, spoznávajú nové svety, a preto si svojich obľúbencov určite nájde. 
Ak tvoja ratolesť už samozrejme nelieta vo svete démonov a upírov, tak to skús s Baltazárom a jeho kníhkupectvom.  


Tajomný prípad agenta Banányho

Július Belan

Veková kategória: 8-10

"Hm. Tento prípad sa čoraz viac zamotával. Premýšľal som nad tým, čo som sa práve dozvedel. Môj mozog pracoval na plné obrátky. Ak Malina nevie plávať, nemohla skočiť do mora a priplávať k člnu s komplicom ani plávať na breh. Tak kde zmizla?!"

O knihe:

Agent Banany patrí k najlepším agentom v krajine. Keď dostane zaujímavú ponuku, pracovať pre tajnú organizáciu, neváha. No predtým sa však musí podrobiť špeciálnej skúške na ostrove Lečomichuti. Počas plavby však zmizne krásna pasažierka Olívia Malina a spolu s ňou aj náhrdelník Cviklíny I. Múdrej. Agent Banany musí musí vyriešiť najnáročnejší prípad svojho života skôr, ako sa loď doplaví k ostrovu. Podarí sa mu vyriešiť prípad, keď podozrivých je tak veľa, a času tak málo?


Nie, ja nie som veľmi na detektívky, i keď za oných, detských čias som sa často túlala s Petrom, Bobom a Jupiterom a naháňala všetkých, tých zloduchov. Bolo príjemné sa na chvíľu vrátiť späť do detstva a pripomenúť si ten nevinný svet, kde sa so zločinom iba zoznamujeme. A Banany je presne ten agent, akoby šitý na detskú mieru. A kto tvorí skupinu jeho spolupasažierov? Iné ovocie a zelenina. Zaujímavý spôsob, ako k deťom priblížiť túto zdravú stravu. Nuž, a teda komu dať prečítať tento príbeh? No predsa synovcovi č. 3, ktorý ovocie, ani zeleninu do úst nedá ani za nič. Po prečítaní tejto knihy asi tiež nie, keďže si hlavných hrdinov tak veľmi obľúbil, že predsa nebude jesť priateľov :-))). Aj keď sa mu zo začiatku do čítania veľmi nechcelo, keď sa zahĺbil do príbehu, už knihu nepustil z rúk:

"Kniha bola veľmi napínavá, ale hlavne, vtipná. Musel som sa toľkokrát smiať a smiať. Bolo to super. A vôbec som netušil ako to všetko skončí. Naozaj to bolo napísané, že som ostal na konci prekvapený. Chceš vedieť, ako to skončí? Ja ti to poviem..."

"Karfiol sa neunúval vystúpiť, aby si nezmáčal svoje elegantné oblečenie a biele kučery, tak len stlačil gombík v aute a kufor sa otvoril."
Nie, nechcela som vedieť, ako to skončí, ale prezradil mi to skôr, ako som si knihu prečítala ja. Nevadí, tebe to neprezradím. Ani tvojmu knihomoľovi. Odporúčam, nech si ten ovocný a zeleninový šalát prečíta sám. Garantujem, že do poslednej chvíle nebude ani tušiť, ako to skončí a kniha udrží tú jeho detskú pozornosť až do konca (ak teda miluje záhady ako môj synovec - Sandokan). A to poviem, nie je jednoduché napísať dobrú detektívku ani pre dospelých, kde ešte pre zvedavé a fantáziou preplnené detské dušičky. Myslím, že autorovi to úplne vyšlo. K tomu milé ilustrácie a vtipné repliky...
Máš doma malého detektíva? Agent Banany je jasná voľba. 


Škriatok v nočnom pyžamku

Kubašáková Zuzana

Veková kategória: 3-6 

"V každom z nás bývajú dve chutné sestry. Chuť na zdravé jedlo, ktorá sa volá Frutuzela, a chuť na maškrtenie menom Dajmivela. Chute nerozprávajú, chute chutia. Vedia sliniť, silne túžiť a aj bez hlasu volať po tom jedle, ktoré majú rady. Sú ako dve nezbedné klbká, ktoré šantia na jazýčku. Niekedy sa im šaty rozmotajú a šteklia jazýček tak, až sa mu slinky zbiehajú, inokedy sa im čaty zamotajú, pretože majú chuť na niečo zdravé a zároveň aj veľmi chutné."

O knihe:


Kniha pre tých menších škriatkov, ktorá obsahuje výchovné rozprávočky, ktoré sa týkajú každodenného života malých detí. V každej rozprávke sa potýkame s nejakým detským problémom a jednoduchý, nenásilný návod, ako si s ním spoločne poradiť. Týmto sa detičky zoznámia s knižnými hrdinami, ktorí sú rovnakí ako oni. Niektoré si nechcú umývať zúbky, iné nechcú chodiť na nočník, alebo si nechcú strihať nechtíky, či sa posmievajú iným, a iné. Na konci každej rozprávky (dovedna ich je 13) sú krátke inštrukcie ku konkrétnej téme, pomocou ktorých sa viete dieťaťu vysvetliť, a naučiť ho, čo je správne a čo menej.


Tak a na záver tu máme aj niečo pre tých maličkých. Veselé príbehy sú skutočne písané tak jednoducho, že ich ľahko pochopia deťúrence predškolského veku. Okrem toho je každý príbeh doplnený aj o krásne fotografie detičiek a tým sú hrdinovia pre deti reálny a príbehy sú im bližšie. My si s Ošom najčastejšie čítame rozprávočku O neposlušnom zúbku, určené pre detičky, ktoré si nechcú čistiť zúbky, a po prečítaní ma stále ženie do kúpeľne na povinnú zubnú hygienu. Okrem toho má obľúbenú rozprávku o Karose a Burizónovi, pretože miluje autobusy. A keď nechce, aby som mu čítala, iba tak si listuje a pozerá obrázky a fotografie, a komentuje.  

"Škriatok v pyžamku nedá pokoja, od rána vystrája, všetci sa boja! Škriatok v pyžamku býva na zámku, celé noci škrieka, nemá prestávku!"

My si knihu vezmeme pred spaním do postele, a keď nie už aj nečítame, rozprávame sa o príbehoch. O tom, ako sa správať k hračkám, kamarátom, prečo je dôležité zdravo papať. Detská fantázia sa dokáže krásne formovať, a kamaráti knihy sú pri tom skvelí pomocníci. Veď potrebujem vychovať ďalšiu generáciu knihomoľov.
Máš doma malého zvedavca, ktorému sa ale ráno nechce vstávať do škôlky? Prečítaj mu o mestečku, kde sa nikomu nič nechcelo, a možno to pôjde jednoduchšie.


Verím, že som ťa pár dní pred Vianocami trochu inšpirovala tipom na detskú knižku. O slovenské, zaujímavé tituly už na našom trhu nie je núdza a výber je obrovský. Je skutočne ťažké sa v tom orientovať, a každé dieťatko je iné. No myslím si, že je z čoho vyberať., aby sme naďalej zachovali v deťoch lásku k čítaniu. Musíme uznať, že pohľad na deti s knihou v ruke je príjemnejší, ako na deti s mobilom. 

Týmto sa s tebou dnes lúči, a na ďalšie stretnutie s tebou sa teší


Ali Čaja z Paláca



Za recenzný výtlačok ďakujem vydavateľstvu Taktik, ktoré začalo v tomto roku okrem učebníc vydávať aj pôvodnú slovenskú beletriu i detské knihy.  

Komentáre

  1. Dôverne známi obrázok z chvíľky ticha pred nástupom demoličnej čaty :-D

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita