Do tvojej smrti ostáva už len 18 mesiacov

"Keď mi budze plano, keď mi budze plano pri mojim mužovi. Budu polivati, budu polivati, krjačok ľaľijovij."
Kriačok ľaliový - ľudová pieseň

Onoho času som videla film Predtucha so Sandrou Bullock. V krátkosti sa jednalo o to, že sa hlavná hrdinka prebúdzala v dvoch rôznych časoch. Po smrti svojho manžela a pred ňou. Mala možnosť nahliadnuť do budúcnosti a spoznať bližšie osobu s ktorou žila, no v podstate o ňom nič nevedela. Popravde, nebol to nejaký úžasný filmový počin, ale na jedno pozretie sa to dalo. Mňa hlavne zaujal ten námet a dej odohrávajúci sa v dvoch časových rovinách. 
Dá sa zabrániť blížiacej sa katastrofe, ak o nej vieme dopredu??? 

A práve toto je ústrednou myšlienkou knihy o ktorej ti chcem dnes v krátkosti niečo povedať. Tiež som si ju vybrala práve kvôli sľubovanému nádychu tajomna, mystéria, duchovna. Také príbehy milujem, oddýchnem si pri nich fajne, ujdem mimo reality a môjmu zážitku z čítania dodávajú to pravé vzrušenie.


Až tady nebudu
Linda Greenová


"Se zlomeným srdcem oznamuji, že má milovaná dcera Jess včera nešťastnou náhodou zemřela. Ztratil jsem svou holčičku a nenapadají mě slova, abych vyjádřil, čo pro mě znamenala. Jedinou útěchou mi je, že konečně bude se svou maminkou a že se o ni Deborah postará. Sbohem, krásko moje."

Jess Mountová si prežila smutné detstvo. V mladom veku ju opustila matka a Jess si prešla skutočne dlhou cestou, fóbiami aj vnútronými démonmi, kým sa dostala na svoju úroveň života, v ktorom sa konečne cíti spokojne. Miluje svoju prácu v kine, kde pôsobí ako uvádzačka aj ako upratovačka. Možno žiadna kariéra, ale ju plne uspokojuje a hlavne čas trávi so svojou najlepšou kamarátkou Sadie. 
Všetko sa zmení vtedy, keď na vlakovej stanici spozná príťažlivého mladého muža Leeho, ktorý kompletne nabúra jej pokojný život. A hoc je až o desať rokov starší, otcovi ani najlepšej kamarátke sa veľmi nepozdáva, ona sa rozhodne dať neznámemu mužovi šancu.
Avšak práve v tej dobe sa na jej statuse na FB objavujú zvláštne správy. Jej priatelia, bývalí spolužiaci aj kolegovia posielajú kondolencie k jej predčasnej smrti. Statusy aj súkromné správy naskakujú každú chvíľu. Jess si najskôr myslí, že ide o hackerský útok, alebo nemiestny žart, no potom si všimne, že príspevky sú datované o osemnásť mesiacov neskôr.
Medzi zvláštnymi správami nachádza aj fotky svojho, ešte ani nepočatého syna. A zo všetkého najdesivejšie je to, že jej smrť bude úmyselná a násilná.

Jess stojí pred neľahkou situáciou. Uvedomuje si, že ak zmení budúcnosť, jej syn, do ktorého sa na prvý pohľad zamilovala sa nikdy nenarodí.  

Moja mienka


"Jak bych mohla, když se takhle zaprodávaš.
Ježí se mi chloupky na těle. Teď zašla moc daleko: "Tos neměla říkat."
"Proč? Protože to je pravda? Nikdy jsi nechtěla být recepční. Nikdy jsi nechtěla místo s pracovní dobou od devíti do pěti a nikdy jsi nechtěla být ženuška, která udělá všechno, co po ní její přítel chce."
"Chci něco odseknout, ale mám v krku tak velký knedlík, že ze sebe nedokážu vypravit ani slovo. Obracím se na podpatku a jdu k toaletám. Nemůžu uvěřit, že to Sadie řekla. Vůbec to není pravda. Řekla to, protože žárlí. Myslí si, že mě Lee od ní odvádí, proto takhle blázní a říka hlouposti."  

Čo by som urobila, ak by som vedela, že mi ostáva 18 mesiacov života, a vedela by som, že môj život bude ukončený násilnou smrťou? Iba by som sa nechala unášať osudom, alebo by som sa voči nemu postavila?  Myslím, že v každom zdravom človeku sa začne prebúdzať ten pud sebazáchovy. Ten hlások v našom vnútri, ktorý chce žiť a prežiť. Bojovať aj s celým svetom... 

Rátala by som s tým, že mi tie odkazy nechodia iba tak, že ma chcú varovať, zachrániť, vybičovať ma k činom. Ale Jess...

...Jess mi zo začiatku pripadala ako silná a rozhodná žena, ktorá pevne drží oprate svojho osudu. Po čase som sa začala tejto mienky zbavovať a musím skonštatovať, že po väčšine pôsobila skôr ako hlúpa hus. Ľahko ovplyvniteľná žena, ktorá je schopná sa kvôli svadbe a mužovi, ktorý za to vôbec nestojí, vzdať sa úplne všetkého. Svojich priateľov, práce, životného štýlu, minulosti a dokonca aj svojho otca. 
Tiež ťa niekedy niektoré postavy z kníh tak dokážu nasrdiť, že ich máš chuť fackať a fackať, kým sa nepreberú? 

Skutočne som nepotrebovala ani vešteckú guľu ani tie statusy na FB aby som pochopila, o čo vlastne ide. Lee, typický predstaviteľ manipulátora a agresora, ten typ, ktorý vie ako na slabé ženy, vytvoriť závislosť na ňom a úplne ovládnuť celú jej osobu. A najhoršie je, že sa na nič nehral. Videl to každý dookola. Behom dvoch mesiacov spravil z Jess iného človeka a jediný kto to nevidel bola ona. Však ona ho miluje, a on miluje ju čo je na tom zlé, že ju donúti zmeniť zamestnanie, šatník a ubytovanie? Veď on vie, čo je pre ňu dobré... 
Sú ie ženy skutočne tak hlúpe, úbohé, slabé, alebo len nešťastné, že to nevidia? 


V istú chvíľu som si myslela, že tú knihu ani nedočítam. Avšak niečo ma nútilo dúfať a veriť, že sa hrdinka konečne preberie do reality a ukáže tomu chlapovi, že nie je len kus jeho majetku, ale silná, mysliaca bytosť. Iba vďaka tejto túžbe po satisfakcii som udržala knihu v ruke a nepustila ju až do posledného statusu.

Čo ešte musím spomenúť, na základe anotácie som očakávala skôr psychothriller či detektívku, aj kvôli tomu som si tento titul vybrala. Ale pri čítaní som mala pocit, že čítam skôr nejaký klasický ženský, psychologický román o domácom násilí, no teda s trochou tajomna, vzhľadom na tie divné statusy zo záhrobia.

Moje odporúčanie


"Čtu si to v koupelně a celá se klepu. Naše uklízečka s kterou jsem se nikdy ani nepotkala, bude svědčit proti Leeovi? Proč? Jaký k tomu může mít důvod? Tedy, jiný, než říct pravdu. Možná si na ni Lee bude stěžovat, ona přijde o práci a bude se mu chtít pomstít? Ale vždycky o ni říkal, že uklízi skvěle. A je to tak. Každé pondělí se vracíme z práce do bezvadně uklizeného bytu, jako kdybychom bydleli v hotelu. A taky je spolehlivá - nikdy nevynechala. Dávam mobil do županu, otvírám koš a dívam se na jeho obsah. Co v něm uvidí? Najde v něm něco? Něco schovaného,"

Avšak, ak zhodnotím samotnú knihu, nedá sa povedať, že to bola strata času. Čítala sa veľmi dobre a rýchlo, zaujímavá myšlienka o znameniach zhora, ktoré by sme nikdy, NIKDY nemali ignorovať. Dej napredoval a gradoval. Tých 350 strán som zhltla za dva dni a nešla spať do polnoci, pretože som musela vedieť, ako to skončí. Že ten tajný anjel strážny nedral správy z budúcnosti nadarmo...



Ako som spomínala, tento titul je vhodný na upršané obdobie alebo keď ťa trápi nespavosť. Nie je to žiadne hĺbavé dielo, avšak dobre sa pri ňom vypína z reality. Občas človek potrebuje také knihy, kde nemusí nič riešiť, nad ničím nerozmýšľať, a občas sa rozčúliť nad hlúposťou hlavných postáv. Potom si tak spokojne čitateľ ľahne do postele a povie si: Jaj, aký ja mám skvelý život!!! 

Ali Čaja z Paláca

Úryvok z knihy na záver:

"Jsem ráda, že jsem zemřela náhle. Mamka se mi jednou svěřila, že nejvíc netrpí fyzickou bolestí, ale tím, že vidí naši bolest, s níž skedujeme její pomalý, mučivý skon. U náhle smrti toho aspoň všichni budou ušetřeni. Stačí se vyrovnat se šokem. Se šokem, jaký je znát z každého příspevku, který jsem zatím četla." 

Komentáre

  1. Tak tohle je opravdu děsivá představa. Kolikrát mě napadlo, co bych dělala, kdybych věděla, že brzy umřu. Nikdy jsem na to nenašla uspokojivou odpověď...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to hrozná predstava, a ani si to nechcem predstaviť. Pre mňa ideálne, keď sa ráno zobudím mŕtva. Nemusím už nič riešiť. Nech je to rýchle, čisté, bez trápenia môjho či mojich blízkych. Vedieť to dopredu je prekliatie...

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita