Kožný orgazmus alebo milujem hudbu vždy a všade

Svetový deň hudby


21. júna sa oslavuje deň kvetov, medzinárodný deň skejtovania, od roku 2014 sa v tento deň dokonca slávi aj svetový deň svojky (ak nevieš slovensky tak selfie), a nakoniec, tento deň patrí i hudbe. A práve tej sa chcem v dnešnom článku trochu povenovať. Len pre zaujímavosť:

"Svetový deň hudby bol iniciovaný vo Francúsku v roku 1981 Jackom Langom, vtedajším francúzskym ministrom kultúry a prvýkrát sa oslavoval v Anglicku v roku 1982. Slúži na propagáciu hudobného umenia, oslavuje živú hudbu, ktorý zvýrazňuje rôznorodosť hudobných štýlov. Pri tejto príležitosti sú organizované v mestách koncerty, ktoré sú voľné prístupné."

            Zdroj


Najskôr som premýšľala, či pri tejto príležitosti by som ti nahrala nejaké to video s mojimi hudobnými počinmi, ktoré si vytváram so svojim synom v súkromí nášho bytu, ale myslím si, že si to nechám na Svetový deň hororov alebo Medzinárodný deň šibnutých. Dnes radšej decentne, nebudeme si kaziť tento skvelý, prvý letný deň. I keď pár zimomriavok v tomto sparne by zapôsobilo fajn.




Hudba je fajn, hudba je super. 

Odkedy som zanevrela na čiernu skrinku na našej stene, ktorá nás od rána do večera kŕmi reklamami, stavila som na hudbu. Buď si pichnem do veže MP3 a púšťam si tie naše obľúbené, naozaj od Bacha po Prodigy asi všetko, alebo tam naladím nejaké rádio. 
Tak si spoločne tancujeme a užívame. 

Najviac si to užívam na zastávkach MHD alebo v ambulanciách u lekároch. Slúchadla v ušiach a natriasam svojim kufrom, akoby som tam bola sama. A vieš čo? Je mi jedno čo si ľudia o mne myslia, aj to že odo mňa bočia, len pre istotu či to šialenstvo nie je nákazlivé. Asi aj hej, lebo môj syn sa natriasa v rytme hudby vždy a všade. I keď mu len spievam svojim ľúbivým, krásne falošným hlasom. 
A čo?

Kto to nerobí, nech po mne hodí nepáčikom!
  

Kožný orgazmus


Ale čo mám na tom všetkom najradšej? Juuuj, keď sa hudba vypeckuje, a mne naskočí husia koža. Endorfíny uvoľnené v hlave (či kde sa to všetko odohráva) a ja sa vznášam nad zemou, mimo priestoru a času. Je to lepšie ako sex. Asi.

Nejako som sa nikdy nezaujímala o to, prečo mi vlastne zimomriavky naskakujú počas počúvania hudby. Ostatne, veď také zimomriavky mne bežne naskakujú, či už pri pozeraní zaujímavého filmu, čítaní úžasnej knihy, pri plávaní ... v podstate pri každom príjemnom pocite. Akurát mi nešlo do hlavy, prečo na napríklad na môjho chlapa tak hudba nevplýva ako na mňa. Niežeby ju nemal rád, ale ešte som mu nikdy nevidela zježené chlpy a to ich má oveľa viac ako ja.

No nedávno som čítala zaujímavý článok, venovaný práve tomuto zvláštnemu javu a dal mi na moje nevyslovené otázky odpovede. A čo som sa dozvedela?

Citujem:

  • "Túto Estetickú zimnicu, husiu kožu nevedecky zovú aj "kožný orgazmus." 

  • Hlavným spúšťačom husej kože pri počúvaní hudby sú neočakávané zmeny rytmu, zmeny v hlasitosti, vystúpenie sólistu na hudobnom nástroji alebo je to samotným spevom.

  • Tieto zmeny v piesni pozitívne "kazia" očakávania poslucháča, a to spôsobuje "výbuch" emócii v tele. 

  • Keďže nás už pred zimou nechránia chlpy, ako to bývalo v minulosti, ale oblečenie, tak funkcia husej kože sa transformovala a v súčasnosti ju zažívame pri emocionálnych nerovnováhach. 

  • Na pokus využili niekoľko hudobných diel i od Bacha, Chopina, či Hansa Zimmera. Každá z týchto skladieb obsahuje momenty, ktoré podľa ich predošlého prieskumu u ľudí spôsobuje "estetickú zimnicu".

  • Tento pocit husej dokáže dokáže precítiť asi 66 ľudí. 

  • Tento pocit sa najskôr objaví u tých ľudí, ktorí sa do hudby dokážu vcítiť a vedia si ju užívať. 

  • Experiment, ktorí vedci robili na vybranej vzorky na ľuďoch potvrdil, že kožný orgazmus úzko súvisí s typom osobnosti. Najviac ju prežívajú ľudia s väčšou predstavivosťou, obľubujúcimi prírodu, umenie. Títo ľudia radi zažívajú nové veci, sú citlivejší a svoje pocity odzkadľujú vo svojom konaní, tvorbe či vystupovaní.

  • Potvrdila sa aj teória, že človek, ktorý sa dokáže do hudby ponoriť naplno, má oveľa väčšiu šancu pocítiť na vlastnej koži "kožný orgazmus"."



Zdroj foto

Čo tak si dožičiť trochu toho "skvelého pocitu"?

Tak a teraz som múdrejšia. Vďaka mojej empatii, citlivosti a jemnosti dokážem zažiť i ja tento úžasný pocit. Nerozmýšľam nad tým, či je to rock, pop, vážna hudba, alebo hip-hop. Nehanbím sa to nahlas povedať (teda v mojom prípade napísať), že mi zimomriavky naskáču dokonca i pri ľudovkách či detských pesničkách. 

A čo? 

Ponúkam pár skladieb, pri ktorých sa teda riadne zamrazím:

O Fortuna - Carmina Burana - Carl Orff

Počkaj až to vypeckujú


Dragonheart - Finale - Randy Edelman

Ak si nevidel film, vrelo odporúčam. Pri tejto scéne revem ako malé decko vždy, vždy. Randy má všetky skladby výborné. K tomu krásne slovenské hrady a úžasní Dennis Quaid a David Thewlis :-)



Nespravedlivý Buh - muzikál Dracula - Karel Svoboda

Svoboda bol jednoducho neprekonateľný. Jeho skladby mi nahadzujú zimomriavky v kuse.


Piráti Karibiku - Hans Zimmer

Povedz, že tebe nenaskakujú zimomriavky pri tejto skvelej melódii.


Piaty element - Diva dance

Jediné sci-fi ktoré ja môžem, je aj vďaka skvelej hudbe. Toto je proste pecka aj s výkonom Mile Jovovich :-)


Sabaton - Final Solution

Ja viem, to som tu už raz dávala, ale opakovanie je matka múdrosti. Ale, keďže to je dnes o príjemných pocitoch, nedám to aj s klipom ale s karaoke verziou.


Jarek Nohavica - Zítra ráno v 5

Aj folkáči to vedia roztočiť


Karel Plíhal - Ráda se miluje

Nie veľmi kvalitná verzia, ale to neva. Účel splní.


Por una Cabeza - Carlos Gardel

U nás je dnes známejšia ako znelka na Matonku, ale originál je super. A Aj Pacino vo filme Vôňa ženy perfektný :-)


Červené jabĺčko - slovenská ľudová

I ľudovka na záver v podaní skvelej Zorky Kolínskej


Fuu, a asi to ukončím, lebo hoc je vonku tridsať stupňov, mne je zima :-). Snáď som malú zimničku privodila i tebe. A ak nie, nevadí. Rada sa nechám inšpirovať.

Aká hudba v tebe privoláva príjemné pocity?

Citát na záver:

"V životných situáciach je lepším radcom hudba ako človek, pretože ty sám nájdeš cestu v sebe, len s melódiou sa ponoríš do hĺbky svojej duše."

                               Marián Michalík

Komentáre

  1. Pro mě je hudba součástí mého života, které se nevzdám. Neodkážu si představit cestování bez knih a hudby. To by prostě nešlo. O:)

    Gabux

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Moje slová :-). Hudba a knihy, to je i môj život. Taktiež bez ruksáka s knihou vo vnútri a MP3 vo vrecku ani na krok. Milujem cesty MHD, hlavne tie dlhšie len preto, že si môžem vypočuť moje obľúbené piesne a vypnúť von z reality :-)

      Odstrániť
  2. Skvelý článok... pojem kožný orgazmus som nepoznala, ale úplne sedí! A ukážky si vybrala dobre... vieš, že diva dance je z mojej milovanej opery Lucia di Lammermoor?

    Daniela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Danka. Človek sa učí každý dňom :-). Tiež som bola prekvapená týmto výrazom, ale neskutočne sa mi zapáčil, musela som to použiť. A vidíš, ani ja som netušila, že tá Diva je so skutočnej opery. Vypočujem si ju celú. Keď len jedna ária je taká skvelá, tak celé to musí byť super :-)

      Odstrániť
  3. Kožný orgazmus mám vtedy ked som na festivale a počujem spievať moju naj peničku vtedy by som vyskočila z kože :D a užívam si to na plné pecky, ďalší supeer článok, ani som nevedela že je taký den :)

    TeenMummy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne :-)
      No, len si nenapísala, ktorá je tá tvoja pieseň. Ono, ani ten môj zoznam nie je úplný. Stále sa nájde niečo nové, čo si vypeckujem či už v MP3 alebo na veži a užívam plnými dúškami. Hudba je fakt brutál relax :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita