Nikdy nie je neskoro na vzdelanie, aj v sedemdesiatke to ide

Začnem, nezačnem, vrátim sa, nevrátim sa...

Nedávno (pár rokov dozadu) som si tak premýšľala, či by som sa tak nevrátila do školy. Titul inžiniera už mám, ale čo si tak z dlhej chvíle dať nejakú tú históriu či literatúru na UPJŠ, individuálne?

Naozaj som sa s tou myšlienkou začala vážnejšie pohrávať, keď som nastúpila do kníhkupectva, a okolo mňa, všetky tie mladučké, peknučké, kolegyne rozprávali o skúškach, písomkách, zápočtoch...jaaaaj to bol krásny život na tej vysokej :-).

Nemyslím tie skúšky, to bolo len také malé zlo medzi krúžkovicami, katedrovicami, izbovicami, internátovicami, triedovicami, a inými icami, pizzami. 


Áno, naozaj som ING., dokonca strojárka...

Čo ti poviem, z toho ako vypočítame točivý moment, alebo integrál či načo slúži gufero si už ani za frasa nespomeniem. Moja prevodovka, pre istotu skončila na dne docentovej skrine, a zaprisahal ma, že ak mu sľúbim, že už nikdy v živote nenavrhnem žiaden život ohrozujúci projekt, dá mi 57 bodov a môžem ísť.


Keď sa minule môj syn prehrabával mojou skriňou, vytiahol spod šiat krúžok na šnúrke, ktorý sme vyfasovali pri cejchovaci, a prisahali sme, že to budeme nosiť na krku až do štátnic. Keď sa ma môj chlap opýtal, že čo to našiel, pohotovo som odpovedala:

"Matičku!"

Zdroj foto

Ten vytreštil oči, schytil tu matičku do ruky a brnkal mi s ňou pred očami?

"Podľa je toto matička? To je valivé ložisko ty šašo. Akú školu si to vlastne vyštudovala?"

Celá červená som mu to vytrhla z ruky a odišla preč, do kúta, hanbiť sa a premýšľať sama nad sebou.

Apropo, toto je matica, ak by si nevedel:

Zdroj foto

Akurátne bol na návšteve môj synovec, ktorého nenapadlo nič lepšie, ako si to ložisko (či matičku) navliecť na prst a hrať sa na Froda. No po chvíli začal lietať po izbe ako splašené kura, pretože sa mu "Moooj Miláááášek..." zasekol, a nešiel dole. A tak som svoju meditáciu na tému, som to ja ale strojárka, od fachu, musela prerušiť a vyliať mu na ruku pol pohára drahého, olivového oleja.


Pozn. O svojom umení zvárania som tu už písala, ale ak si náhodou nečítal, alebo si zabudol, môžeš si to pripomenúť v tomto článku: https://cajazpalaca.blogspot.sk/2016/02/materska-demencia-nie-je-len-o.html

A ako som už spomínala, keď som si tak prechádzala medzi historickými knihami (do oddelení o ktoré som sa ja starala patrili: história, military, životopisy, filozofia, psychológia, politológia, i náboženstvo), vážne som premýšľala, že sa nanovo prihlásim na tú "Pegéčku". 

Avšak, so smútkom v prstoch musím priznať, že moja lenivosť zvíťazila. A tak si len vo voľnom čase čítam historické fakty, knihy, sledujem dokumenty a vzdelávam sa.



Ale črtá sa tu nádej...

Biológia


Keď som pred Vianocami upratovala poličky s knihami u mojich rodičov, padol mi do rúk hárok A4, popísaný krásnym písmom. Dala som sa do študovania:

"Buňka je základní, stavební a funkční jednotka organismu. Má všechny základní vlastnosti života. Buňky dokážou i samostatně existovat..."

Nešlo mi to do hlavy. Vyšetrovala som to, lebo u nás jediným členom rodiny, ktorý rozpráva po česky je môj otec. Ale prečo by si robil zápisky o bunkách? A vzápätí sa mi dostalo odpovede:

"Otec sa učí s vnukom na písomku!"

Môj otec, skoro sedemdesiatročný dôchodca, ktorý za celý život prečítal snáď iba "Škoda 120 - oprava, údržba", a tu tam niečo o elektrike a elektrotechnike, sa začal učiť Biológiu pre 6 ročník.

Zdroj foto

Avšak, to nie je všetko. Ono to pokračuje.

Ruština


"Tak já ti to budú říkat slovensky, a ty mi odpovíš v ruštine. Jó?"

"Dobre."

"Přítel!"

"Drug!"

"Naschledanou!"

"Dasvidaňa!"

"Děkuji!"

"Spasiba!"

Pozn. Môj otec je slovák ako repa!

Zdroj foto

História


Císaři: 
Octavius - rozmach Rímskej ríše
Nero - podpálil Rím, chorý
Vespasianus - získal Jeruzalem, Židé
Titus - Vezuv, Pompeje

Adoptívny císaři:
Traján
Hadrián
Marcus Aurélius
Dioklecián
Konstantin Velky
Teodosius...

Pozn. "Doprdele, proč se musíme učit jména všech těch pitomých císařu? Koho to zajíma?"

Zdroj foto

Geografia


No, ale dnes som naozaj šla do kolien. Pri návšteve rodičov som na stole našla nakreslenú mapu Južnej Ameriky, a papier popísaný názvami amerických miest.

"Hrozí, že přepadneme ze Zeměpisu. Tak musíme přidat!"

Takže môj otec je chudák na prepadnutie. No čo už. Môj otec, ktorý sa v škole pred šesťdesiatimi rokmi poctivo učil mapu Sovietského Zväzu, všetky hlavné mestá štátov, sa musí na staré kolená učiť pre zmenu americké mestá. Ten, ktorý donedávna netušil, že existuje nejaké Buenos Aires, mi dnes odrepotal štáty Južnej, a veľké štáty Severnej Ameriky.
















Prosím, ospravedlň moju češtinu :-)

Pozn. Ale to vôbec nie je na škodu. Učenie sa na staré kolená, lúštenie tajničiek, psychická a fyzická kondícia pomáha k lepšiemu a kvalitnejšiemu životu na jeseň života. Je to výborná prevencia proti Alzheimrovi. Inak, ešte pár rokov a prihlásim ho do Duelu!!! A ak to pôjde takto ďalej, v osemdesiatke mu pôjdeme na promócie :-)

O úrovni nášho školstva sa radšej vyjadrovať nebudem, pretože by som mohla polemizovať hodiny a hodiny, a došla by som len k jednému záveru, ale ten ti radšej neprezradím, nepoužila by som práve tie najkrajšie slová.

Tak, ako to sledujem, naozaj ešte nie je nič stratené. Všetko mám ešte pred sebou, počkám si pár rokov a určite to skončí ako s mojimi synovcami:

"Ošo, kde máš zadanie z Biológie?"

"Ale ja som povedal mamke, že to včera bolo treba odovzdať!"

"Ošo, ako si na tom s ročníkovým projektom?"

"Mamka už urobila...hmmm...teda s mamkou sme už urobili úvod!"

"Ošo, čo si dostal z matematiky?"

"Trojku. Ja som povedal mamke, že ten postup nie je správny, nedala si povedať!"

Pozn. Použité vety sú zo skutočného života, akurát prenesené na môjho syna :-).


Tak teda na záver...


Som iba zvedavá, aké známky bude môj syn o pár rokov, vďaka mne a môjmu učeniu nosiť domov :-). Rada si zas zopakujem maturitu. Akurát len dúfam, že si vyberie školu, kde sa nebudem musieť učiť veľa nového. Ako som prišla na to, strojarina nie je tá správna cesta. Snáď ho nebude ťahať na jazyky a elektrotechniku (počítače a cudzie jazyky si so mnou ešte nepotykali). S mojimi vedomosťami a logikou by bolo pre oboch najlepšie, ak by sme skončili na Pedagogike v odbore História a Literatúra :-).

Tak drž palce!

Citát na záver:

"Prirodzený rozum dokáže nahradiť takmer každý stupeň vzdelania, ale žiadne vzdelanie nenahradí prirodzený rozum."

Arthur Schopenhauer

Komentáre

  1. Super článok (: Vzdelanie je dôležité, sama študujem druhú vysokú školu a veľmi ma láka psychiatria (ako odbor, nie ako inštitúcia... to až potom), na ktorú by som rada chodila, ale ktovie...

    Lifestyle & beauty by Daniela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. Inak ťa obdivujem, že už druhú školu dávaš, ja som si po prvej povedala a dosť, ale teraz ma aj trošičku škrie že som to neskúsila na tej histórii. Ale ktovie, kam ma osud dovedie. A koniec koncov, aj doma si viem doštudovať veci, ktoré ma bavia :-). Presne tak ako ty a tá psychiatria.

      Odstrániť
  2. Si ako Troška ,....tiež nemusíš všetko vykecať ....on sa tak snaží ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jajaj, ešte zďaleka som nevykecala všetko :-). Ale veď klobúk dole pred ním, ako sa snaží. Je to super terapia a prevencia pred Alzheimerom, ako som napísala. Len tak ďalej :-)

      Odstrániť
  3. jéj krásny článok. :D vôbec sa do toho dakujem za kazdý kometárik o nevyznám, ako čo mám ja vyštudované - učiteľstvo pre mš :D, podľa mňa nie je dôležté vzdelanie ale to čo máš v hlave :) poznám kopu ľudí ktorý majú tituly a pracujú ako predavači :( je len všetko o tom ako sa vieme zapísať, ...ale aj ja sa chcem štovať alternatívne školstvo(jediná vec, ktorá ma baví), tak za 2 roky :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako vravíš. Sama mám vysokú školu a pracujem ako predavačka, avšak v kníhkupectve, čo je ale super, hoc tých pár psychopatov, čo k nám dochádzajú mi navrávajú, že som asi mala vyštudovať psychológia ak nie psychiatriu. A taktiež poznám pár šikovných ľudí, ktorí výšku nemajú a pracujú oveľa lepšie a efektívnejšie, a nebojím sa povedať, že v niektorých prípadoch sa mi zdajú i inteligentnejší ako práve vyštudovaní inžinierici. A budem ti držať palce pri tom alternatívnom školstve. Takéto veci potrebujeme ako soľ :-)

      Odstrániť
  4. podla mna je pravda presne to co pises, netreba zaspat na vavrinoch ale treba sa stale vzdelavat. Najhorsia verzia je podla mna skoncit kazdy den po robote doma a pozerat zbytocne serialy :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hovoríš mi z duše. Telka je metla ľudstva a gumené seriály s reality show sú tak akurát na vygumovanie mozgov z ľudí. A netreba kvôli tomu chodiť ani výšku, stačí aj doma ako samoštúdium, či iba také obyčajné čítanie kníh. To všetko je viac na podporu šedej kôry mozgovej ako nejaká reklama, sem tam predelená filmom :-).

      Odstrániť
  5. Úplně mi tečou slzy smíchu. Dokážeš pobavit :-) Mimochodem, nekojím, ale cítím stav "vykojeného" mozku, tak jsme zvědavá, kdo toho našeho špunta bude jednou učit :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne. A myslím si, že vykojený mozog, alebo moja obľúbená materská demencia nie je záležitosť len dojčenia, ale diagnóza nás, mamičiek. A preto je dobré mozog zamestnávať vždy a stále. O chvíľu decká naozaj pôjdu do školy a niekto ich predsa bude musieť učiť. Škola to nespraví :-)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita