Čokoládovo-cukinový koláč s ovocím

"Má nadherné vlásky, celé do hneda, zjedol som ju z lásky miesto obeda."
Zlatá brána - Čokoláda

Nedávno som dostala chuť na cukinové cestoviny, tak som si kúpila malú cukinu. Reku, cez víkend si niečo ukuchtím. Keď už Ošo videl, že zarábam na chlieb a budem piecť, začal spievať, že by sme si mohli urobiť aj nejaký čokoládový koláčik, spoločne. Môj chlap zas do toho začal hučať, že by som mohla aj niečo ovocné, keď už pečiem, nech aj on má z toho niečo. A to už začala mlsná honiť aj mňa, aj keď by som sa sladkého mala teraz strániť, keďže mám pocit že priberám aj z vody (odkedy som doma na PN, pribrala som 5 kg :-O, to je asi dosť. Či???).


No, ale keďže vypekať každému zvlášť sa mi nechcelo, zas s koňom som sa nezrazila aj keď materská demencia pomaly začína útočiť, ale zas iba odtiaľ - potiaľ. Urobila som kompromis a obetovala som svoju cukinu v prospech sladkosti. Nevravím, že úplne TIP TOP zdravej, ale určite zdravšej akoby som kúpila v obchode s "mňam" kopou palmového tuku a cukru. Inu, našla som si recept, a vylepšila ho tým, čo som našla doma. 
Musím iba poznamenať, že na to, ako môj chlap nemá rád tie moje vydumaniny-koláče z fazule, cíceru, cvikly, špenátu a podobne, tak z plechu zmizol pomaly ešte za horúca a ostalo mi iba trochu na ochutnávku a vyfotenie. Aby som nezabudla recept, a uchovala si ho aj na leto, keď sa na mňa budú valiť cukiny z každej strany, pretože je to skutočne nenáročná zelenina, ktorá rastie aj bez toho, aby sme sa o ňu nejak moc starali, podelím sa s ním aj s tebou. Tento nenáročný recept som zvládla aj ja, takže pre teba to bude hračka :-))). 

Už som spravila množstvo cukinových koláčov, synovec mi strúhal cukinu celé leto a jeho kamaráti ma obvinili z klamstva niekoľkokrát. Že vraj:

"Teta, toto nie je cukina, ale jablko! Cukina takto nechutí!!!"

Tak som z toho nakoniec ja vyšla ako blbec. Ale ja som už dlho považovaná za miestneho blázna, tak koho to trápi :-DDDDD. No, ale dosť bolo rečí, poďme na vec. Vytiahni potrebné suroviny, náradie, rozpáľ rúru, strč dieťaťu varechu do ruky a hor sa do toho:

Recept

Suroviny:

  • 350 g očistená, nastrúhaná cukinka
  • 150 g trstinový cukor (v pôvodnom bolo 300, dala som o polovicu menej a až až...)
  • 3 ks vajcia
  • 100 ml olej (nerafinovaný)
  • 250 g špaldová celozrnná múka
  • 1 ks prášok do pečiva
  • 1 ks vanilkový cukor 
  • 2 PL kakao 
  • 1-2 ČL mletá škorica
  • mrazené ovocie (ja som vytiahla čerešne, tohtoročná úroda bola úžasná, a aróniu)
  • Ak nikomu v rodine nevadí, mleté orechy, mandle, lieskovce...

Ak chceš môžeš pridať mlieko, ale nie je to potrebné. Ja som pridala aj 1 dl smotany na varenie, lebo som ju mala otvorenú a nechcelo sa mi ju vylievať. Snažím sa všetko, čo otvorím aj vypotrebovať... Hlavne žiadne plytvanie jedlom.


Postup:

  • Vajcia, cukor, vanilkový cukor vymiešame do peny. 
  • Pridáme cukinu a jemne zamiešame. 
  • Postupne pridávame ostatné ingrediencie v ľubovoľnom poradí.
  • Vymiešame do redšieho cesta.
  • Vylejeme do formy.
  • Naukladáme ovocie.
  • Pečieme 25 minút na 200 C.
  • Po vychladnutí môžeme, ale nemusíme, natrieť rozpustenou čokoládou a nechať stuhnúť. Neviem, ako by to vyzeralo, naša nestihla ani stuhnúť... a bolo po koláči :-)))

Apropo, dnes keď si chcem zdravšie a chutnejšie zamlsať, obehnem skoro celé Košice, bez srandy. Nájsť niekde v obchodoch kakao-KAKAO a čokoládu-ČOKOLÁDU je umenie. Kakao kupujem v BIO potravinách, všade sú len tie s nízkym obsahom tuku, PREČO??? Čokoládu vyberáme aj hodinu kým nájdeme tú pravú, bez palmáča a kopu cukru. Vanilkový cukor, nepliesť si s vanilinovým, kupujeme v predstihu aj s bezfosfátovým práškom do pečenie, našťastie už je menší problém. Ale i tak... des a hrôza keď si pozriem zloženie niektorých potravín-otravín.

CUKETA - nenáročný zázrak záhrady


Len tak na okraj, vieš prečo sa oplatí milovať cukinu? Okrem toho, že sa z nej dá vytvoriť množstvo chutných pokrmov a detských výživ, má aj účinok na naše zdravie. Ako som vyššie spomínala, nie je náročná a rastie si ako taký samorast po záhrade. Je plná vody, to znamená, nepriberá sa z nej. Je nabitá vitamínmi skupiny B, E, A, karoténom, horčíkom, vápnikom, fosforom, draslíkom, železom, meďou, zinkom a stopovými prvkami.




Má výborný vplyv na trávenie, prečisťuje obličky, odplavuje prebytočnú vodu z organizmu, tým pádom mierni opuchy, odporúčaná je pri cukrovke, DNE, nadváhe, reume a samozrejme, aj pri detoxe a jarnej očiste.    


V lete, keď bude bude dosti tejto čerstvej, chutnej, vodnatej zeleniny, odporúčam grilovanú, pečenú, dusenú, do cestovín, ako prílohu k mäsu, nejaké to sabdži (zeleninové jedlo). Keď máš domácu cukinu, nešúpaj ju!!!! Ako aj v iných potravinách, pod šupkou sa nachádza najviac výživ. Aj by som ti ponúkla nejaké recepty, ale keďže variť neviem a väčšinou varím typom, šup do hrnca čo mám, asi by to bol problém. Po štyroch rokoch blogovania je načase si pripustiť, že zo mňa foodblogerka nikdy nebude...

A keď už naozaj nebudeš vedieť čo, navôkol budú ríbezle, arónia, čučoriedky, višne či iné vitamínmi nabité bobuľky, určite sa nechaj inšpirovať aj mojim receptom na koláč. Keď budete na chalupe, dovolenke, alebo pikniku. Keď to už za pár minút spraskali moji chlapi tak viem, o čom hovorím...



Vyhodnotenie súťaže na záver:


Apropo, v posledných hláškach z Paláca som vyhlásila súťaž k môjmu výročiu. Správna odpoveď na otázku, ako dlho pracujem v Paláci je samozrejme 10 rokov. 
Teším sa, že mi prišlo 18 správnych odpovedí, mojich súťaží sa rok od roku zúčastňuje stále viac ľudí, čo je úplne super. To znamená, že ma nesledujú len divné ruské pornostránky, ale aj skutočný ľudia...
Výhercov vyžreboval, ako iný môj Ošo, ktorý ešte nevie čítať.


Balíček A poputuje: 

Rasťovi D. do Senice





Balíček B poputuje:

Emily - ešte neviem odkiaľ, ale ja to zistím 




(Výhercom sa ozvem mailom)

Veľmi krásne ďakujem za všetky Vaše maily so správnymi odpoveďami aj s milými slovami, ktoré mi dodávajú nádej, že môj blog a moje články majú zmysel, aj svojich pravidelných čitateľov. Snáď ťa teda rozosmejú, dodajú inšpirácie na knihy aj prinútia sa trochu zamyslieť. A možno nepatrím medzi TOP 10 000 blogerov na Slovensku, určite som TOP bloger pre moju rodinu, priateľov a správne trafené mamičky a knihomoľov ako som ja.

A ja ti už dnes ďakujem za tvoju pozornosť a onedlho sa stretneme opäť pri nejakom článku o knihe, materských či tehotenských radostiach a starostiach, pri nejakej dumke, alebo iba tak na FB :-). Budem sa na teba tešiť.

Ali Čaja z Paláca

Citát na záver:


"Nikdy není tak špatně, aby to čokoláda nemohla vyspravit."


J. Marinicová

Komentáre

  1. Citát na závěr je plně boží, mluví mi z duše! :D
    Díky za recept, cukety jsem se vždycky bála, ale jak tak koukám, není vlastně čeho se bát :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, ja som už niekolkokrat pokazila koláč, tortu či bábovku a skončilo to tak ze som to vrchovate poliala cokoladou. Nikt si nic nevsimol, este som. bola pochvalena 😂😂😂. Takze cokolada je ten tajny grif...
      Cukiny sa vôbec neboj ani s nou experimentovat. Cukina jr dobra v tom ze taha chute okolia. Ci ovocie, zelenina alebo aj maso, jej iba pomoze vytiahnut a bude chutnejsia. A ked uz skutocne nevies co, tak urcite vyskusaj placky alebo vyprazanu. To este aj nase deti vyzumknu a zmizme to rychlejsie ako gafor. Este raz skusim aj chlieb, ked uz budem profik 😂😂

      Odstrániť
  2. To vyzerá výborne! V posledej dobe som sa cukín najedla plno, ale po tomto článku na ne mám zase chuť :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Cukiny nikdy nie je dost hovorim a v lete, ked jej mame plnu zahradu a aj susedia nosia treba robit a robit 😂😂😂. Kolace vtzivy su super aj ja ako velka neodolam. A aspon mas prisun ovocia a mineralov. Takze smelo do toho 😊😊😊

      Odstrániť
  3. Gratuluji výhercům!
    A koláč vypadá skvěle! Mám ráda tyhle originálnější recepty, kdy se do sladkého přidá zelenina, nebo luštěnina! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V mene vyhercov ďakujem.
      Aj ja mam rada tieto "vydumaniny" okrem toho ze su chutne a dostanem ich takto aj do syna, nie su zas az take narocne na pripravu. Vyhladavam prave take jednoduche veci aby sme to mohli robit spolu a na druhej strane nestravili pol dna 😂😂. Dakujem za komentar a urcite ho vyskusaj.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita