Tehotenstvo jednej "geriatričky" 2. časť - anketa

Dnes som späť s pokračovaním v mojej kontroverznej téme ohľadom materstva vo vyššom veku.
V poslednej dobe nachádzam na diskusných fórach, aj v osobnom živote mnoho žien, ktoré sú tesne pred 40-tkou a majú dilemu či ísť, alebo neísť do ďalšieho (druhého, tretieho) tehotenstva.

Doktori a odborníci majú jasné názory a vedecké štúdie. Samozrejme, existujú riziká, môžu nastať problémy, skrátka, telo nás už nemusí podržať ako kočky v mladom veku.


Žena po tridsať päťke už môže nacvičovať skok do truhly, mašírovať na pánske, poprípade môže budovať kariéru, ale nech sa netrepe do pôrodnice!!! 

Pozn.: Za geriatričku sa neberiem ja, ak by sa ma niekto opýtal na mentálny (momentálny) vek, odpoviem, sedemnásť. Na viac sa ešte stále necítim :-DDD. Týmto termínom sa všeobecne označuje tehotenstvo nad 35 rokov rodičky. Nie je to môj výmysel, ani sa s ním nestotožňujem, ale keď už žijeme v spoločnosti, kde sa všetko nálepkuje, musíme sa prispôsobiť :-DDDDD. 

Citácia z denníka na adresu Meghan Markle:
"Mnohé mamičky sa urazili na pojem, ktorý u vojvodkyne skloňujú média - "geriatrické tehotenstvo". Vyznieva to pomerne dehonestujúco, no odborníci ozrejmujú, že ide o zaužívané označenie starších prvorodičiek, kedysi dokonca už po 30. roku. V súčasnosti sa hranica posunula na 35."
Zdroj pluska.sk

Apropo, keďže mňa iba inteligentný človek môže uraziť, neberiem to osobne :-))). Žijeme v demokracii, každý má nárok na vlastný názor. Prečo som si vybrala takýto hanlivý výraz pre moje články? Z recesie?! A však, Oša som tiež porodila 4 dni po mojej 35-tke...

Ísť či neísť do toho? Nepríjemná realita


Áno, nalejme si čistého vína. Od istého veku už naše telá nie sú tak pevné, k slovu sa dostáva celulitída, určité partie začína priťahovať gravitačná sila, aj vlasy treba prifarbiť, okuliare zaobstarať, bez make-upu ani na krok, a viac ako nočné hýrenie nás láka vidina pokojného večera s pohárom vína v jednej ruke s knihou v druhej a papučiach na nohách :-))). A tehotenstvo, a následné dojčenie, s našimi telami ešte narobí  divy. Pár kíl najviac, prsia až po zem, vrásky, kruhy pod očami...
A, štatisticky, je to akurát vek, keď muži dostávajú druhú pubertu a opúšťajú svoje ženy kvôli mladším (tvrdý sarkazmus, ale v mnohých prípadoch krutá realita)

Len nedávno prišla za mnou moja známa, ktorá má 32, a už sa bojí ísť do ďalšieho tehotenstva, pretože sa bojí, lebo jej kamarátke sa narodilo bábätko s komplikáciami práve v druhom tehotenstve, v staršom veku. Bohužiaľ, aj to sa stáva.

Tak som teda takúto otázku, pre účely svojho článku, hodila do pléna tých najpovolanejších. Matiek :-DDD. (Pripomienky okolia som s pracovala v článku TU).Ale bola som zvedavá, ako sú na tom aj iné ženy, nielen premúdretí susedia, ktorí sú presvedčení o tom, že v istom veku sa už ľudia "nemilujú".  Či majú vlastné skúsenosti alebo niekoho z okolia. 

Pozn. Ja sama sa do rozbehnutých debát o výchove a rodičovstve veľmi nezapájam, pretože niekedy by som tých ľudí asi zabila!!! Keď som zistila, aké netolerantné a kruté dokážu byť matky na fóroch jedna k druhej, je mi z toho zle a bila by som to za radom (TU). Ale za to rada robím ankety na témy, kde si nemôžu nadávať alebo sa hádať. Aj keď aj pri tejto ankete to už vyzeralo všelijako... :-)))

Ak máš teda čas a záujem, prečítaj si ich postrehy. Tých odpovedí bolo veľa, veľa, mrte, mrte.
Pre skrátenie článku vyberám iba niektoré, avšak aby to bolo objektívne, vybrala som aj tie za, aj tie proti. Nech si každý urobí vlastný názor, na to má každý nárok. Ostatne, je to každého osobná vec, ako sa k tomu postaví, ako a rozhodne, my môžeme iba poradiť:

Názory a skúsenosti iných: 


  • Mamina kolegyňa rodila prvé bábo v 39-tich rokoch a má tri deti. Síce rodila v USA, ale vraj bola najmladšia rodička. Moja babka mala otca v 42 a jeho brata v 39-tich. A napr. sme mali susedu, ktorá sa stala mamou v 51-tke. Ona ako učiteľka mala viac trpezlivosti, ale viem, že jej muž mal niekedy toho dosť. Je to určite náročné, ale dá sa to zvládnuť. Deti nás omladia.
  • Ja patrím do tej skupiny apokalyptikov. Proste si neviem predstaviť, že by som išla svojmu dieťaťu na Stužkovú ako 60-tnička. Neviem to nejak prijať. V princípe na tom nevidím nič zlé, v dnešnej dobe, ale určite to nie je pre mňa. Ja mám plán mať aj druhé dieťa do 30-tky a pokoj svätý. A zase čo si budeme klamať, prírodu neokašleš a mladší organizmus zvládne pôrod trošku lepšie.
  • Prvé bábo v 40-tke. Vo svojom okolí som nepočula nič negatívne, ale ja nežijem na Slovensku. Negatívne názory (nebolo ich našťastie veľa) - ale odzneli iba tam, a párkrát na fórach (že je to sebecké, nezodpovedné, atď). Môj lekár mi po kontrole po šestonedelí povedal: "Tak, vidíme sa na budúci rok."
  • S kámoškou sme to onehdá rozoberali nad vínom. A zistili sme, že v deň 35 narodenín ti proste vyschne šuška a skysnú všetky vajíčka. Aspoň podľa lekárov, teda :-))))).
  • Tiež som rada, že som v Írsku, prvorodička v 42 rokoch. Nikto ma extra neriešil, rodila som prirodzene, z čoho mojej SK gynekologičke vstávali vlasy na hlave.
  • Ja mám 28 rokov a už deti nechcem. Mám dve a rozdiel medzi nimi je 15 mesiacov. A poviem, je to makačka. Najmladšia furt reve a ani neviem prečo je citlivejšia a pobolieva ju bruško. Manžel je stále v práci a je to na mne. Všetko si treba premyslieť a pripraviť sa na prebdené noci, kojenie a rany po prode. Určite v 40-tke nebudem premýšľať nad dieťaťom. Len si na to pomyslím, na pôrody, komplikácie, tak si vravím, ďakujem, neprosím. Je to na žene ako to bude fyzicky zvládať, lebo starostlivosť o deti si odskáču ženy. 
  • Teraz sa na každého pozerajú divne, netreba si to všímať. Ja som zažila už poznámky typu: deti majú deti. Tiež sa na mňa divne ľudia "kukajú" keď idem s kočíkom. V tejto dobe nikomu nie je nič dobré. 
  • Ja som druhú dcérku rodila minulý rok tesne pred 40-tkou. Žiadne poznámky okrem svokrovcov (že budem mať 60 keď bude mať dieťa 20) som od nikoho iného nedostala. 11 rokov som čakala na druhé dieťatko a veru, keby sa dalo a boli by lepšie financie, dala by som aj tretie.
  • Ja som v škôlke staršia mamina a ešte sme dve také. A veru, detičky často vravia: Damianko, prišla tvoja stará mama, hehehe- Ale ok, nevadí mi to. Mám 45 rokov, malý 5. Ako vek cítim akurát v tom, že nie vždy sa mi chce behať s ním a tak. Unavená bývam rýchlejšie, ale inak chodíme do prírody, športujeme, venujem sa dieťaťu. Nič lepšie sa nám nemohlo stať ako to, že ho máme. 
  • Ja som svoje prvé dieťa rodila v 37-čke. Teraz budem mať 40 a zrovna nosím na hrudi svoje 2,5 mesačné bábätko. A nestretla som sa v okolí s nikým, kto by mal blbé reči. Moja mamina ma rodila v 45-tke a suseda dcéru v 42-ke.
  • Ja síce nemám ani 30-dsať a dali sme teraz ešte tretie. Nech nemusíme tie nočné vstávania riešiť potom, neskôr. Pre mňa je tých 40-dsať už hraničných, ale ak niekto chce a cíti sa na to, nie je na tom nič zlé. Mať súrodenca je super. Aj keď malí si to spolu neužijú, ale ako väčší budú isto super parťáci.
  • Rodila som dva mesiace pred 40-tkou svoje prvé a zatiaľ jediné dieťa. Ale mala som také super tehotenstvo, že by som chcela byť stále tehotná. Musela som síce sekciou, kvôli polohe dieťaťa. Ale na začiatku bol môj gynekológ fakt debo, lebo v kuse ma nútil do nejakých testov navyše, lebo veď to určite bude Down v takom veku. Inak som sa nestretla s nijakými negatívnymi reakciami, ale neviem, čo sa hovorila za mojich chrbtom. 
  • Je fakt, že v minulosti doktori na takýto vek rodičiek neboli zvyknutí, no časy sa menia, ale doktori ostali. Niektorí zaspali dobu a namiesto toho, aby to nekomentovali (áno, je pravda, že aj ja si myslím o tom svoje) a robili si svoju robotu. A to už nie je tak, ako bolo pred 20-timi či 30-timi rokmi. Lebo choroby, prístroje aj baktérie a v neposlednom rade aj možnosti dnes a predtým sú úplne odlišné. Len to by ich muselo zaujímať skutočné zdravie pacientov a nielen si odrobiť robotu....česť výnimkám.
  • Prvé som rodila v 35 a druhé v 37. Mne si nikto nedovolil nič povedať, a asi vedel prečo. Riziko straty dieťaťa je po 35 štatisticky rovnaké ako do 20-tky. A čo sa sexu týka, nie je to pri dvoch krpcoch jednoduché, ale dúfam, že to potiahneme do 70-tky. A čo by mali vôbec robiť ľudia po 40+? Zabaliť sa do plachty, pobaliť sa na cintorín a tam čakať?
  • Prvorodička v 38, prístup v pohode. Bola som na rizikovom a posledný mesiac aj hospitalizovaná kvôli vysokému tlaku. Moja gyndoška mi zachránila syna tým, že ma poslala do nemocnice. Prijímajúci MUDr. sa iba spýtal, či som čakala na princa. Druhé tehotenstvo som mala ako 40-dsať ročná a bolo v pohode. Sledovali všetko, aj tlak, ale nikto môj vek nejak nekomentoval. 
  • Neviem ako si teda okolie predstavuje "ideálny vek" na dieťa, pretože ja som rodila ako 20-dsať ročná a počúvala otázky typu, či som si nedávala pozor na diskotéke a či som sa musela vydávať, či máme zabezpečené bývanie. Poznámky o tom, ako som si s dieťaťom pokazila mladosť a podobne. Podotýkam, že som normálne vydatá a dieťa som chcela kvôli zdravotným problémom.
  • O známej si mysleli, že je to prechod a robili jej nejaký zákrok. A tým bábätko zabili, keďže ich vôbec nenapadlo, že by to mohlo byť tehotenstvo.
  • Najstaršieho som rodila v 25-tke a syn mal veľa vážnych diagnóz, doteraz nezistené prečo, ani z čoho. V 35-tke stredného a najmladšieho, keď som rodila tak som mala o mesiac 38. Dvaja mladší sú úplne zdraví. 

  • Jasné že reči budú vždy. Každý nech sa stará o seba. Ja mám 37 rokov, dve deti, chcela by som aj tretie, ale muž nechce. Vraj sme už starí na dieťa, ale ja si myslím, že je to kvôli tomu, že jemu umrela mama keď mala 51 rokov a on sa bojí, že sa to môže stať aj jemu alebo mne. Nedá si vysvetliť, že stať sa to môže, ale nemusí. 
  • Mňa len fascinujú tie argumenty proti neskoršiemu materstvu: na Stužkovej budete najstarší, nebudete vládať behať za dieťaťom, čo si pomyslia učiteľky na rodičovských združeniach, nedožijete sa vnúčat. Akoby tie mladé mali úplnú istotu... atď.
  • Ja mám 34. čakám druhé a cítim sa, že už do tretieho by som kvôli veku nešla. Čakáme druhého chlapčeka a chceli sme aj dievčatko ale tretie už nedám. Cítim, že moje telo ohľadne toho hovorí STOP. Toto je strop u mňa. Ale je to individuálne. Ja sa už teraz cítim na druhé dieťa "stará", myslím to, že pár rokov dozadu som bola čipernejšia. 
  • Predlžuje sa dĺžka života.
  • Predlžuje sa odchod do dôchodku.
  • Prečo sa diviť, že sa predlžuje aj vek, kedy majú ženy chuť privádzať na svet?
  • Hovorím za seba...vynosiť, odrodiť by som aj v pohode. Ale úprimne, už nemám na to, aby som vychovala. Nemám už kapacitu. Čisto racionálne, keby prišlo tak by som musela zvládnuť. Hovorím zámerne v jednotnom čísle. Muž by tuším ešte aj chcel. Ale aj tak si myslím, že vek nie je prekážkou. Naozaj ako to kto cíti.
  • Ja som pred siedmimi mesiacmi porodila svoje tretie dieťa sekciou, lebo predošlé dve tiež boli sekciou a v novembri som oslávila 39 rokov. Paradoxne, to tretie bolo úplne super. Vôbec som sa necítila ako tehotná a do 39. týždňa som aktívne športovala (plávanie, bicykel). Je síce pravda, že tá starostlivosť o bábätko v tom veku dá človeku trochu viac zabrať, ale nie je to nič katastrofálne. 
  • Tiež som zvažovala, či je po 40-tke rozumné mať ešte tretie dieťatko. Hoci som po ňom túžila, rozhodnutie sťažovali fakty, že predošlé dve tehotenstvá boli rizikové a skončili sekciou. V 42 r. pomohla náhoda a narodil sa nám chlapček. Tehotenstvo, aj tretí cisársky boli bez problémov. Dnes má 2,5 r. a sme šťastní, že ho máme.
  • Vo väčšine krajín už považujú za geriatrické tehotenstvo až po 37-38. V 40-tke ženu určite budú viac pozorovať. Áno, je jasné že sú väčšie riziká na rôzne postihnutia, ale ani mladšia žena si nemôže byť istá. Ono, niektoré ženy sú v 40-tke zdravšie ako tie v 20-tke. Na SK to nie je obvyklé, ale inde vo svete majú ženy aj v 45-tke prvé.  
  • Vstávanie som prežívala oveľa lepšie ako keď som bola mladá. A hlavne som to všetko už inak vnímala. A neskákala som pri prvom zamrnčaní. A tým, že ja som bola oveľa kľudnejšia keď som staršia, tak aj dieťa bolo pokojnejšie. Lepšie spalo a celé obdobie do roka som mala oveľa pohodovejšie ako pri prvej.
  • Za mňa nie. Ja by som už po 40-tke nechcela kiepiť pred sebou brucho, v noci vstávať a na maturitnom večierku tancovať ako 60-ročná. Je to môj názor, viem že ho všetky nezdieľajú. Každá sme iná. Ja som šťastná, že sa mi splnilo to, čo som si vysnívala - mať dve deti do svojej 30-tky. 
  • Moja mamina rodila v 42 r., takže bráško je odo mňa o 20 rokov mladší, a nejako to ničomu nevadí. Len o, že zjedol nejakú turbo vrtuľu, tak za ním občas človek nestačí. A o vrieskaní sa ani nebavme, o nás sa vie všade tak, kam ideme.
  • Ja mám posledné bábenko v 42 rokoch, dá sa to prežiť v zdraví a pri zmysloch.


Pár slov na záver


Nuž, čo k tomu dodať. Čo človek, to názor ja osobne tu nie som od toho, aby som niekomu vnucovala ten svoj, alebo kritizovala za ten jeho. Moje telo, moje rozhodnutie, tvoje telo tvoje rozhodnutie, osud a jeho rozhodnutie a nikto ti do toho nemôže kafrať. Za svoj život a za život tvojho dieťaťa si zodpovedná iba a iba ty (iba a iba ja).
Ak sa cítiš psychicky a fyzicky na ďalšie bábätko, choď do toho ide. Ak nie, tak určite nie. Deti potrebujú spokojnú matku a nie klbko obáv a nervozity. A je jedno koľko majú rokov.
Dnes máme možnosť genetických testov, ultrazvukov, všetko je možné. Treba to brať tak, že dnešné štyridsiatničky nevyzerajú ako naše babky a prababky, i keď tie rodili kým sa neobjavila menopauza... nebola telka, nemali čo po večeroch robiť :-DDD.

Určite, aj mnou lomcujú obavy, či..., keby..., čo ak..., keď..., nemôžeme vedieť čo nám prinesie budúcnosť. 100% záruku nám nedá nikto. Ostáva nám iba veriť, že všetko dopadne dobre. Ak by som sa bála každej blbosti ako pri Ošovi, nadobro by som sa zbláznila. 
A to je tu tenká jazva po cisárskom reze, 
a to je tu 40-tka na krku, 
a to je tu jeden predchádzajúci potrat, 
a to je tu moja tetánia, 
a to je tu moja skolióza, 
a to sú tu moje obrovské kozy, 
a to je tu náročné dieťa... 
ale kto by sa bál. Ako vieme, strach ešte nikomu nepomohol. 

Tak a to je odo mňa na dnes všetko. Ďakujem ti za pozornosť, ak si to zvládol až sem. Snáď sa ti môj článok páčil a verím, že si ma naladíš aj nabudúce. Ak nechceš, aby ti ušla ďalšia časť a dumky o mojom tehotenstve, rodičovstve, hláškach, knihách, zážitkoch, nezabudni sa pridať do mojej FB skupiny. Som vďačná za každého nového človiečika, ktorý ma náhodne objaví a moje články sa mu páčia. Prajem krásny deň a teším sa na ďalšie stretnutie s tebou.

Ali Čaja z Paláca

Citát na záver:  

"Rozmýšľať je ťažké, preto väčšina ľudí súdi."


Carl Gustav Jung

Komentáre

  1. Ono je to všechno individuální. Já, i kdybych měla nějaké ty myšlenky na třetí dítě, tak si vždycky vzpomenu na dvě zákaznice mého muže. Obě rodily po čtyřicítce, v 50 najednou přišly zdravotní problémy a 55 jim to přerostlo přes hlavu a vůbec nezvládaly. Pro mě je tohle takový varovný vztyčený prst :D. Ale to bude tím, že po zdravotní stránce to se mnou není na jedničku a tak myslím hlavně na sebe.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné samozrejme. Ono, my nikdy nemôžeme vedieť, kedy nás chytí nejaký zdravotný problém, môže každým dňom. Ale priznám, že ak by som mala nejaké neduhy v mladosti, a že poznám mnoho kočiek, ktoré po doktoroch chodia už od 17-tich či už s tým alebo s tým, určite by som neváhala a dieťa mala už pred desiatimi rokmi. Našťastie ma nič vážne okrem tej tetánia a psychických dumiek netrápi, teda nič o čom by som vedela (a momentálne aj nejaké tie tehotenske ťažkosti, ale tie sú normálne pre ženy každého veku :-))).
      A radšej nech má dieťa matku ešte mobilnú. Takže ti plne rozumiem.

      Odstrániť
  2. Kamoska ma 44 a caka v maji uz svoje 4. Obavy ma hocijake, ale vek medzi ne nerata. Je to len cislo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jej super, potešila si ma. Hneď sa cítim o niečo lepšie :-DDD. Je pravda, že spoločnosť na to nie je zvyknutá a žena po 40tke už skôr očakáva vnúčatá ako vlastné deti, ale ja sa ešte necítim do starého železa.
      Prajem kamarátke všetko dobré, nech sú obe aj s bábätkom zdraví :-D. Potrebujem takéto pozitívne komentáre :-D

      Odstrániť
  3. Ja som rodila ako 37 ročná, tehotenstvo a porod bez komplikácií. Týždeň po porode som mala postavu, ako pred tehotenstvom. Žiadne strie, výťahana koža... Teraz ma malý rok a cítim sa, akoby som ani nikdy nerodila. Myslím si, že komplikácie nie sú tak úplne o veku... Tie môže mať aj mladšia žena. Samozrejme, že starostlivost o bábätko je náročná, ale nemyslím si, že by som to pred 10 rokmi lepšie zvládala. Bola som a som zdravá....a zvažujem ďalšie dietatko:-) Moja švagriná porodila nedávno, ako 40rocna a tiež mala všetko v poriadku.Keď je zdravá žena a cíti sa na to, prečo nie. Samozrejme, keby sa nám za darilo skôr, bola by som rada, ale čo sa dá robiť... Hlavne, že sme všetci zdravi:-). Túžba po dieťatku je silná a tam, kde je túžba, je aj možnosť...a to, že čo bude za 20 rokov, to nikto nevie, ani ten, čo ma 20 rokov.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tak. Poznám mnoho mladých žien, ktoré mali problémy s otehotnením, tehotenstvom samotným a nakoniec aj pôrodom v mladšom veku a naopak, mnoho žien, ktoré v staršom veku otehotneli a porodili bez problémov. Stále je to skôr možno o náhode, alebo o nastavení mysle. Ťažko povedať, ja si myslím, že ja som mala zo všetkého niečo. K tomu zdravý životný štýl, pozitívna nálada, pohyb a pôjde to aj samo. Ďakujem krásne za názor.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Za každý komentár, pochvalu, pokarhanie i konštruktívnu kritiku ďakujem

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Diagnóza: Molusky - to asi nebudú kiahne

Diagnóza: Tetania - novodobý problém mladých

To nevymyslíš, to je naša realita